Emina Ganić
0

"Svako karakteriziranje slučaja Dobrovoljačka kao zločina je pravno pogrešno"

FENA
Emina Ganić (Foto: AP)
Emina Ganić (Foto: AP)
Svako karakteriziranje slučaja Dobrovoljačka kao "zločina" je pravno pogrešno, politički pogubno i duboko uvredljivo za sve one koji su se borili da danas postojimo i kao narod i kao država, navedeno je u izjavi kćerke prof. dr. Ejupa Ganića Emine Ganić koja je na ovaj način prokomentirala izjave i saopćenja SDA i njenog predsjednika Sulejmana Tihića.

Ganić ujedno izražava "veliko žaljenje što se u ovim trenucima mora oglašavati po ovakvim pitanjima, a cijeneći vlastito i vrijeme svog oca".

U nastavku podsjeća da su najmanje dvije nezavisne istrage najrelevantijih pravosudnih insitucija, utvrdile da u slučaju Dobrovoljačka "nema elemenata krivičnog djela".

"Niti jedan član moje porodice nikada nije bio u konfliktu s Tihićem niti želimo osporiti njegovo pravo na vlastito mišljenje, ali, budući da se ovdje radi o pravnim pitanjima od velike važnosti za našu zemlju i budući da se ovakvim izjavama za koje nema pravne osnove šteti našem slučaju, molimo da se suzdrži do našeg povratka u BiH kada ćemo sa zadovoljstvom moći da sukobimo naše stavove", navedeno je u izjavi Emine Ganić.

Ipak, navodi, ukoliko to nije moguće, porodica Ganić moli da se prije davanja ocjena o događajima 2. i 3. maja 1992. pažljivo konsultuje barem dokumentacija haškog Tribunala i u izjavama koje uključuju kvalifikaciju "zločin" adresira po kojim osnovama (uz tačno citiranje tekstova, dokaza, izvora isl.) se nalaz ovog Tribunala pobija.

"Što se tiče saopćenja SDA koje drži "da su troškovi dr. Ganića već dosegli iznos od više od dva miliona KM u čijem je nastajanju vjerovatno sudjelovao i Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva" također moram reći da naši troškovi, na sreću, nisu ni blizu navedene cifre te da je o tačnom iznosu informisan premijer FBiH, a uz zahtjev da Vlada FBiH razmotri pokrivanje ovih troškova ukoliko smatra da zbog kontinuiteta naše države, koji je garantovan Daytonskim Ustavom, treba učestvovati u odbrani dr. Ganića, a budući se da se on tereti za državni čin i u svojstvu bivšeg člana Predsjedništva RBiH", stoji u izjavi.

Ganić podsjeća da, upravo zbog istrage i zaključaka Tribunala te istrage međunarodnog tužioca u Tužilaštvu BiH, proces koji se trenutno vodi protiv dr. Ganića predstavlja grubi napad, ne samo na njega kao pojedinca već i nastavak agresije drugim sredstvima na BiH.

"Ukoliko FBiH odluči da je ovaj proces ipak samo naš lični problem, mi ćemo se s njim nositi kao što, uostalom, i činimo do sada", napisala je Ganić.

Ganić tvrdi da Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića ni na koji način ne sudjeluje u kreiranju troškova i da im se pomoć koju porodica Ganić dobija kroz angažman Damira Arnauta ne naplaćuje te da Arnaut za svoj rad dobiva samo svoju redovnu savjetničku platu.

"Anganžman Damira Arnauta je upravo značajno smanjio naše troškove jer je on doprinjeo preko stotinu sati kvalitetnog advokatskog rada za koji bi smo inače morali platiti engleske advokate. Šta više, angažman Damira Arnauta, njegovo znanje i konkretni potezi, izrazito su doprinjeli snazi naše odbrane", navedeno je u izjavi.

Ganić, u zaključku, podsjeća da je porodica Ganić u ovom periodu u veoma teškoj situaciji koju "stanje na našoj političkoj sceni čini jos težom".

"Ipak, mogu poručiti svim građanima BiH da ne samo što smo uvjereni u pobjedu nad onima koji bi mijenjali našu istoriju da bi uljepšali svoju, tu pobjedu nećemo izvojevati samo za dr. Ganića već i sve ostale koji su se borili i bili žrtve jedne od najkrvavijih kampanja u evropskoj istoriji koja je za cilj imala nestanak jednog naroda", napisala je Emina Ganić.

Potvrdila je da ovom slučaju pristupaju s integritetom koji "duguju onima koji su branili BiH" te da "neće pristati na bilo kakvu trgovinu istinama o agresiji nad bosanskim narodom".