UN
0

Sutra odluka o članstvu BiH u vijeću sigurnosti OUN-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Generalna skupština OUN-a odlučivat će 15. oktobra 2009. godine o izboru pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti OUN-a. Izbor će se obaviti tajnim glasanjem na plenarnom zasjedanju Generalne skupštine, a glasat će se po regionalnim grupama.

Stalna misija BiH pri OUN-u, tim je povodom, u utorak navečer, organizirala prijem za predstavnike diplomatskog kora na East Riveru, koji je otvorio ambasador Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, a kojem su prisustvovali brojni visoki uzvanici i novinari.

Na izuzetno dobro posjećenom prijemu, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Vaše prisustvo potvrđuje da Bosna i Hercegovina u svijetu ima veliki broj prijatelja, zemalja koje su stajale uz nas u teškim trenucima, i koje su danas naši partneri u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić.

Predsjedavajući Komšić je dodao da BiH, kao jedna od republika bivše SFRJ, sa ponosom može ustvrditi da je bila među osnivačima Ujedinjenih naroda.

Prijemu je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je sa većom grupom novinara razgovarao o značaju učešća Bosne i Hercegovine u radu Vijeća sigurnosti OUN-a.

Ministar Alkalaj će u četvrtak, 15. oktobra 2009. godine, prisustvovati glasanju u Generalnoj skupštini OUN-a.

Bosna i Hercegovina mora dobiti dvije trećine glasova od ukupnog broja zemalja članica OUN-a kako bi bila izabrana u prvom krugu glasanja; to znači da će joj biti potrebno više od 128 glasova podrške od ukupno 192 zemlje članice Ujedinjenih nacija, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.