BiH
0

Susret nadbiskupa Mambertija i premijera Dodika

FENA
Tajnik za odnose Svete Stolice s državama nadbiskup Dominique Mamberti susreo se 28. travnja u Apostolskoj Nuncijaturi, s predsjednikom Vlade Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

Budući da je premijer Dodik boravio u Vatikanu 7. rujna 2007., bio je ovo uzvratni posjet.

Nakon susreta na konferenciji za novinstvo premijer Dodik je kazao kako mu je bila čast što se mogao susresti s nadbiskupom Mambertijem.

"Ono što bi naznačili kao dobro jest činjenica da je BiH potpisala Sporazum s Vatikanom i potreba da se taj sporazum implementira. Konstantirali smo da su sada bolji odnosi između vlasti RS-a i Katoličke crkve i da vodimo računa o tome kako bi određeni problemi, koji su stečeni u prošlosti, bili riješeni.

Ja sam razumio poruke ministra Mamberija u vezi s potrebom izgradnje tolerancije u BiH, suživota i svega onoga što jedna etnička zajednica treba imati. Isto tako morao sam ukazati na praktične probleme u funkcioniranju jedne takve zajednice, veliko prisustvo i odlučujuću ulogu međunarodnog faktora ovdje, želju za dominacijom koja je u BiH sve izraženija od strane većinskog naroda kao i potrebu da se u budućnosti kroz ustavni dokument regulira i dadne odgovor na poziciju i potrebu svih u BiH.

Mi smo mišljenja da BiH treba uspostaviti kao složenu zemlju s tri ili više federalnih jedinica", kazao je premijer Dodik iznoseći uvjerenje da bi, tako organizirana zemlja, bila funkcionalna i pravo mjesto za toleranciju i suživot.

"Razgovarali smo i o problemima izbjeglica i o potrebi njihova povratka. To je, naravno, stalno pitanje. Ono je regionalno pitanje i nemoguće ga je izolirano postmatrati za samo jedan lokalitet. Ono što treba reći jest da je formalno-pravno u čitavoj BiH uspostavljena imovinska zaštita izbjeglica i nitko nema ograničenja za korištenje prijeratne imovine osim jednog dijela oficira JNA ovdje u Sarajevu", rekao je nakon susreta premijer Dodik istaknuvši kako u svakom slučaju formalno pravno ne postoje prepreke za povratak.

"Ne treba ni jednim formalnim aktom spriječiti želju bilo koga da se vrati i ja i sada koristim priliku da pozovem sve one koji se žele vratiti da se vrate svojim kućama. To su bila osnovna pitanja i nadam se da smo se dobro razumjeli. Za nas je isto važno da sve vjerske zajednice ovdje djeluju u miru i ostvaruju nesmetano svoju ulogu, ali mi mislimo da vjerske zajednice ne trebaju da se petljaju u politiku i trebaju da ostanu izvan politike", kazao je premijer Dodik.

Nadbiskup Mamberti kazao je kako mu je bilo zadovoljstvo što je mogao nastaviti razgovor s premijerom Dodikom koji su započeli prije nekoliko mjeseci u Vatikanu.

"Nastavili smo s razmjenom pogleda na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Za mene je to i prigoda da zahvalim premijeru za podršku u procesu ratifikacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine kao i za dobru suradnju s crkvenim katoličkim vodstvom u RS… Sa svoje strane podsjetio sam da Sveta Stolica ne ulazi 'per se' u tehnička rješenja, nego kao moralna snaga favorizira napore pomirenja i mira.

Zahvalio sam premijeru također i na ovome aspektu za sve što će se moći uraditi u budućnosti kako bi se favorizirali i osigurali povratak izbjeglica. Radi se o važnom problemu jer je cilj da se svi, koji su morali napustiti svoje domove, mogli vratiti i u miru živjeti sa svojim susjedima. Obnovio sam najbolje želje kako bi ova zemlja mogla postati izvor koegzistencije", istaknuo je nadbiskup Mamberti podsjećajući na načelo triju konstitutivnih naroda i želju da mognu svi zajedno dati vlastiti doprinos životu i budućnosti zemlje.

Odgovarajući na pitanje, hoće li Sveti otac pohoditi BiH, nadbiskup Mamberti kazao je da mu u svakoj zemlji postavljaju to pitanje. "Nadam se da će papa Benedict XVI. posjetiti jednoga dana BiH, kao što ju je posjetio pokojni Ivan Pavao II dva puta, ali u ovome trenutku ne postoji nikakav konkretan projekt te povjeravamo Gospodinu ovu želju".