Protest u Tuzli
0

Studenti traže bezuslovan prelaz u završnu godinu

FENA
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Kako je to jučer i najavljeno danas oko podneva ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona okupio se velik broj studenata na mirnim protestima.

Iako je jučer nakon sedmodnevnog prekida, počela nastava na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli, sve to nije zadovoljilo studente koji smatraju da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Oni ostaju pri zahtjevu da se studentima omogući bezuvjetan prelazak u završnu godinu, kao i iz druge u treću onim koje sustiže Bolonjski proces.

Insistiraju i na uređenju dvaju studentskih paviljona, a najavljuju da će tražiti i smjenu ministrice obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, na juče održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na prijedlog Statuta Univerziteta u Tuzli.

Uz ostalo, ovim je regulirano i traženje studenata koji se obrazuju za vlastite potrebe i plaćaju studij. Prijedlog da oni moraju imati prosječnu ocjenu osam iz svih predmeta da bi stekli pravo prelaska u redovne studente, koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta, odgođen je za narednu akademsku godinu.