BiH
0

Studenti pozvali profesore da ukažu na korumpirane kolege

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici studenata u RS-u pozvali su profesore da iznesu svoj stav o kolegama koji ne rade savjesno svoj posao i zbog kojih se govori o korupciji na fakultetima.

"Ako korupcija ima ime i prezime, očekujemo da se oglase pošteni profesori, a ne da šute. Anketa studenata bit će anonimna, ali rezultati treba da budu javno saopćeni. Studenti su jedinstveni i više neće da trpe", rekao je predsjednik Unije studenata RS-a Nikola Dronjak nakon razgovora ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića danas s predstavnicima rektorata i studenata javnih univerziteta.

"Veliki broj univerzitetstkih profesora časno, pošteno i odgovorno radi svoj posao. Zakon o visokom obrazovanju, pravilnici, uredbe, pravila studiranja neomogućavaju koruptivno djelovanje u visokom obrazovanju“, tvrdi Kasipović.

On je naglasio da razumije bojazan studenata da javno govore o korupciji, pa je odlučio da svake subote od 10 do 11 sati razgovara sa studentima pojedinačno, ali ne sa studentskim predstavnicima.

"Zatražio sam od oba univerziteta da mi dostave informaciju mogućih rodbinskih veza na oba javna univerziteta da se uvjerim da li je nečiji sin zaposlen na bilo kojem univerzitetu zato što tada nije bilo boljeg od njega", istakao je Kasipović.

On je najavio da će do kraja juna ove godine početi izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra u Banjoj Luci, koja je nekoliko puta prolongirana.

"Ako to ne počne do kraja juna, ja više neću raditi ovaj posao", zaključio je Kasipović.

Međutim, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić rekao je da ne može prihvatiti tvrdnju da je ovaj univerzitet korumpiran.

"Nijedna afera na našem univerzitetu nije zataškana, svaka je evidentirana i od nadležnog organa zatraženo da preduzme adekvatne mjere", tvrdi Stanić.

Na oba javna univerziteta angažovane su po dvije nevladine organizacije da urade istraživanje o ovoj pojavi i predlože adekvatne mjere.