Tuzlanski kanton
0

Studenti mogu odahnuti, usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju

Piše: D. Brkić
Sa 21 glas za i 13 suzdržanih poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su na redovnom zasjedanju usvojili izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Na posljednjem vanrednom zasjedanju ova odluka nije donesena jer vladajuća koalicija nije imala neophodnu većinu. U međuvremnu SDP, SBB i NS Radom za boljitak su postigli sporazum o koaliranju sa BPS-om Sefer Halilović tako da je već tada bilo jasno kako će izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju biti usvojene.

"Unija studenata je zadovoljna ishodom današnjeg zasjedanja Skupštine TK. Posebnu pažnju smo posvetili članovima 104. i 125. Blizu 1.000 studenata je čekalo ovakvu odluku i oni će uskoro moći upisati zimski semestar", kaže predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli Nedžad Hodžić.

Studenti koji su dva puta obnovili jednu godinu platit će 50 posto ekonomske cijene studiranja. U konkretnom slučaju, semestar na Medicinskom fakultetu bit će 450 KM, a na Filozofskom fakultetu 300 KM. Unija studenata i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će nastaviti pregovore kako bi se podigao stepen kvaliteta nastave i drugih bitnih segmenata.