GRAS traži pomoć
0

Studenti čiste prugu, ali tramvaji danas neće proraditi

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Tramvajski saobraćaj u Sarajevu ni danas neće moći biti stavljen u funkciju, budući da sa šina još nije uklonjen snijeg. Međutim, vrijedni studenti i marljivi radnici rade na čišćenju šina kako bi što prije bio osposobljen tramvajski saobraćaj.

Kako je Feni kazala glasnogovornica KJKP GRAS Samira Kadić, u toku je akcija uklanjanja snježnih nanosa na relaciji "Bristol" - "Čengić-Vila" i u ovom momentu teško je prognozirati kada bi tramvajska pruga mogla postati "prohodnom".

Na raščišćavanju tramvajske pruge i danas su angažirani pripadnici EUFOR-ovog turskog bataljona, članovi Studentskog parlamenta, a očekuje se da će se u akciju uključiti građani te pripadnici Oružanih snaga BiH, od kojih je, u međuvremenu, zatražena pomoć.

Kadić navodi da je neophodno osigurati "mehanizaciju", jer je nemoguće sve uraditi ručno, s obzirom na količinu snijega koji je potrebno ukloniti, te poziva sve koji posjeduju mašine za uklanjanje snježnih nanosa da se uključe u akciju.

Stanje u pogledu autobuskog saobraćaja je znatno bolje i osim linija "Vijećnica" - Ilidža i Vijećnica - Dobrinja u funkciju su stavljene i linije za Hrasnicu i Rakovicu s polaznom stanicom na Ilidži, te linije za Vogošću i Ilijaš s autobuskog terminala "Park".

U funkciji su i trolejbuske linije Dobrinja - "Trg Austrije" i Otoka - Trg Austrije, kao i minibuske linije Park - Jezero i Park - Bare.

Iz GRAS-a navode da su bili spremni uspostaviti i prijevoz do bolnice "Koševo", ali su u tome ometeni od "neogovornih" građana koji su usprkos apelima i upozorenjima koristili vlastite automobile, ostavljajući ih u snijegu duž trase kojom saobraćaju vozila javnog prijevoza.

Korištenje putničkih automobila je ujedno i razlog za stvaranje kolona i "čepova" koji usporavaju odvijanje gradskog saobraćaja, pa iz GRAS-a apeliraju da građani reduciraju upotrebu vlastitih vozila na najmanju moguću mjeru.

Inače, od jutros je u funkciji i kosi lift u naselju Ciglane.