BiH
0

Strožija kontrola stanica za tehnički pregled

FENA
Od iduće godine vlasnici mnogih vozila u Federaciji BiH mogli bi se zapitati kako će registrirati svog ljubimca, starog 20, pa i više godina.

Prema programu rada Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a koji je na prošloj sjednici prihvatila Vlada FBiH, tehnički pregled vozila od naredne godine neće biti validan bez fotografije vozila snimljenog za vrijeme pregleda.

Postojeći jedinstveni informatički sistem koji uvezuje sve stanice tehničkog pregleda u FBiH, stručne institucije i nadležna tijela bit će upotpunjen uspostavom videonadzora.

Dakle, uz strožiju kontrolu stanica za tehnički pregled vozila, prema novom konceptu registracije, za svako vozilo će biti izdavana dva dokumenta, kako je to praksa u Evropskoj uniji - Potvrda o vlasništvu i Potvrda o registraciji.

Ministarstvo će, također, biti dužno da svakih šest mjeseci informira Vladu o stanju u ovoj oblasti i provedbi planiranih aktivnosti.

Očekuje se i uvođenje sistema koji će jamčiti sigurnost pokazatelja o vozilima, odnosno spriječiti moguće zloupotrebe ili gubitak informacija.

Uloga inspekcijskog i upravnog nadzora nad radom stanica tehničkog pregleda mogla bi biti osnažena i izmjenama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH.