Transparency international BiH
0

Stranke će za bilborde potrošiti dva miliona maraka

SRNA
Političke partije u BiH do sada su za predizborne oglase u elektronskim i štampanim medijima potrošile 700.000 KM, a procjenjuje se da će za bilborde biti potrošeno dva miliona KM, rezultati su monitoringa dosadašnjeg toka kampanje koji je proveo Transparency International BiH.

Rezultati analize prve dvije sedmice izborne kampanje pokazali su da je Savez nezavisnih socijaldemokrata za ove namjene potrošio 180.000 KM, Stranka za BiH 165.000 KM, Savez za bolju budućnost BiH 140.000 KM, a Socijaldemokratska partija BiH 120.000 KM, saopšteno je iz Transparency international BiH.

Ova nevladina organizacija upozorava da je ponovo prisutna praksa da stranke na vlasti troše najviše novca za predizbornu kampanju i samim tim imaju najagresivnije kampanje, te da će ovaj iznosi biti mnogo veći u ostatku kampanje, s obzirom da njen najvažniji dio tek slijedi. 

Iz Transparency international BiH podsjećaju da su, povodom sporne kampanje Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, podnijeli prijavu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv ministra Vahida Heće zbog zloupotrebe položaja, kao i prigovor Centralnoj izbornoj komisiji zbog kršenja Zakona o finansiranju partija, te da će nastaviti da prate sve eventualne nepravilnosti u finansiranju kampanja.

"Zbog svega ovoga, Transparency international BiH još jednom apeluje na političke stranke da vode transparentniju predizbornu kampanju, te da građanima daju uvid u količinu utrošenih sredstava, a što je još važnije u izvore od kojih taj novac potiče", navodi se u saopćenju.