BiH
13

Stranka za BiH "pozdravlja" izjavu Nikole Špirića

FENA
Stranka za BiH (SBiH) "pozdravlja" izjavu ministra finansija BiH Nikole Špirića u kojoj on ističe da su entiteti samo sastavni dio države Bosne i Hercegovine.

"Ovo je svakako dobro da Dodikovi sljedbenici uviđaju da je Bosna i Hercegovina država, a da su entiteti samo njen sastavni dio, što je identično stavu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz ove stranke.

Iz ove stranke podsjećaju da je komentarišući budžet Bosne i Hercegovine Špirić je između ostalog rekao: ''Građani u Konjicu, Trebinju, Tuzli, Banjoj Luci ili bilo gdje u BiH hoće jeftinu i efikasnu državnu službu. Zašto bi je oni voljeli ako to ne bude tako i zašto bi trebalo da budu odani državi koja ne radi u njihovom interesu."

U SBiH smtraju da je Špirić u pravu, da građani hoće efikasnu državnu službu, a ne trome entitetske aparate koji koče razvoj Bosne i Hercegovine, ali da bi građani bolje živjeli i da bi se ekonomija naše zemlje razvijala potrebno je pojednostaviti državni aparat i u institucijama na državnom nivou donositi važne odluke koje se tiču razvoja i boljeg života svakog državljanina BiH.

"Tačno je da je šestorka dogovorila ovakav budžet. To smo i očekivali od onih koji ruše državne institucije, ali nismo očekivali od onih kojima su usta puna Bosne i Hercegovine i koji su najavili državu za čovjeka. Obzirom da budžet BiH predlaže Predsjedništvo BiH kao zakonski predlagač, nadamo se da će članovi najvišeg organa izvršne vlasti u državi imati patriotizma i hrabrosti i zaustaviti ovaj sramni nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju Pres-službe SBiH.