BiH
0

Stojanović: Prisustvo JNA tokom rata u BiH bilo isključivo u sporadičnim slučajevima

FENA
Glavi pravni zastupnik Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanović danas je pred sudijama Međunarodnog suda pravde u Haagu, u nastavku završne rasprave o tužbi BiH protiv SCG, izjavio kako oružani sukob u BiH nije bio rezultat agresije Srbije, jer bi u tom slučaju takav rat bio potpuno drugačiji.

On je u prilog ovoj tvrdnji izjavio kako Srbija nije obavila opštu mobilizaciju, već su neki pojedinci porijeklom iz BiH i Hrvatske organizovali mobilizaciju dobrovoljaca.

"Prisustvo JNA u BiH okončalo se 19. maja 1992. godine, te je njeno prisustvo tokom rata u BiH bilo isključivo u sporadičnim slučajevima od nekih pojedinaca koji su dolazili u BiH", tvrdi glavni zastupnik SCG.

Osvrnuvši se na referendum o nezavisnosti BiH i njeno međunarodno priznanje, Stojanović je kazao kako je velika većina Srba ovaj referendum bojkotovala, što je rezultat onoga što su oni smatrali višim nacionalnim interesom.

Međunarodno priznanje BiH kao nezavisne države, kako je ocijenio, naznačilo je da će doći do vojnog sukoba jer je time srpski narod bio sveden na status nacionalne manjine u vlastitoj državi.

"U takvoj situaciji srpski narod je imao osjećaj historijskog poraza, a prihvatanje ovog poraza značio bi nestanak srpskog naroda", izjavio je Stojanović, dodajući kako je neprihvatanje ovog poraza rezultiralo pokretom otpora srpskog naroda u BiH.

On je naveo kako je rizik koje je povlačenje JNA iz BiH predstavljalo za Srbe bio očit, te da je većina srpskih oficira JNA koji su bili porijeklom iz BiH odlučili ovdje ostati.

Stojanović je tokom iznošenja argumentacije govorio i o formiranju vojnih snaga RS-a, čije finansiranje je bila odgovornost vlasti RS-a, kao i o formiranju vojnih snaga Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Izjavio je kako je naoružavanje vojnih jedinica u BiH bilo isključivo organizirano u okviru etničkih zajednica.

"Cilj svih vojnih formacija tokom rata je bilo uspostavljanje kontrole nad teritorijom koje su zaraćene strane definisale kao teritoriju njihove etničke zajednice", kazao je Stojanović.