BiH
0

Stipendije za studij na fakultetima u Češkoj

FENA
Češka Republika za akademsku 2007./2008. godinu nudi bh. studentima stipendije za dodiplomski, magistarski i doktorski studijski program na češkim univerzitetima i fakultetima.

Iz Ambasade Češke Republike u Sarajevu preciziraju da se radi o 64 institucije visokog obrazovanja koje disponiraju certifikatom Ministarstva obrazovanja, mladih i tjelesnog odgoja Češke Republike. Od toga 27 javnih ili državnih univerziteta nude studij na 135 fakulteta. Ostalih 37 institucija ima privatni status.

Ambasada Češke Republike u BiH asistira kandidatima u posredovanju studija i stipendija na sve struke u javnim i državnim institucijama u Češkoj, osim akademija likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti i fakulteta arhitekture (iz stipendija nisu isključene teoretske struke umjetnosti kao što su teorija filma, pozorišta, muzike itd. predavanje na fakultetima umjetnosti Karlovog, Masarykovog i drugih univerziteta), na muzičke i pozorišne struke na Akademiji Janaček u Brnu.

Iz Ambasade Češke Republike ističu da za studij svih struka važi da strani studenti mogu na javnim češkim školama studirati za iste uvjete kao i češki studenti, između ostalog besplatno ukoliko ispune uvjete koje su postavile škole. Posebno se zahtijeva prethodno obrazovanje te uspješno položen prijemni ispit na češkom jeziku.

Kandidati za stipendije, najkasnije do 25. novembra moraju poslati popunjen formular zahtjeva i ostalu dokumentaciju na adresu Ambasade Češke Republike (poštom, faxom ili skenirano emailom).

Tačna uputstva, formular zahtjeva i detaljnije informacije o studiju u Češkoj su na www.rnzv.cz/sarajevo. file Obrazovanje.