Ugostio ih gradonačelnik
64

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca u školskoj 2023/2024. godini

S. Š.
Danas su korisnici stipendija Grada Konjica njih 150, među kojima je 91 srednjoškolac i 59 studenata potpisali ugovore o stipendiranju za akademsku/školsku 2023/2024. godinu.

"Želja i energija koju mladi ulažu u svoje obrazovanje zavrijeđuje pažnju i Gradska uprava Konjic nastoji biti podrška mladima u njihovim zalaganju da budu aktivni građani opredjeljeni da ostanu živjeti u svom gradu i svojoj domovini. U skladu sa mogućnostima nastojimo da im olakšamo dio životnog puta kroz obrazovanje, jasno im stavljajući do znanja da cijenimo njihovo znanje", kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, čestitajući učenicima i studentima na njihovim uspjesima.

"Radujemo se njihovom svakom koraku naprijed i ponosni smo što imamo studente i srednjoškolce iz Konjica, koji su po svom znanju i trudu u obrazovnom procesu prepoznati na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu Mostar, kao i u srednjim školama", naglasio je gradonačelnik Ćatić.

"Ovo je samo jedna od aktivnosti koju Grad Konjic provodi u zadnje vrijeme, koje unapređuju život, kako mladih tako i svih građana. Čast mi je i zadovoljstvo što sam dio jedne ovakve aktivnosti", kazala je Emina Džajić, učenica četvrtog razreda Informatičko-matematičke gimnazije u Konjicu, koja se zahvalila Gradskoj upravi na podršci trudu, radu i zalaganju mladih.

"Obrazujemo se za deficitarna zanimanja, što Gradska uprava nastoji podržati i na ovaj način. Nama i našim roditeljima to u vrijeme našeg školovanja mnogo znači i zahvalan sam što sam stipendista od prvog razreda srednje škole", naglasio je Nelis Zečić, učenik trećeg razreda Mašinske stručne škole, koji se obrazuje za CNC operatera.

Namik Lojić, student pete godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je četiri godine korisnik stipendije Grada Konjica, svjestan značaja stipendiranja studenata i srednjoškolaca, izrazio je nadu da će ovakve aktivnosti biti nastavljene i u budućnosti, kada se budu obrazovale nove generacije Konjičana. Isto nade izrazila je i Nudžejma Boloban, studentica Filozofskog fakulteta Odsjeka za pedagogiju, koja smatra da je ovo značajan doprinos obrazovanju mladih.

Konjičanka Kanita Kozić, učenica trećeg razreda Medicinske škole, članica bh. košarkaške reprezentacije U18, zahvaljujući se Gradskoj upravi u ime svih stipendista, istaknula je kako joj je drago da u ovakvim aktivnostima ima mjesta i za podršku sprtistima, koji na takmičenjima predstavljaju ne samo Grad Konjic, već i državu Bosnu i Hercegovinu.