Sarajevo
75

Općina Stari Grad dodijelila rekordne stipendije za 405 učenika i studenata

V. K.
Općina Stari Grad Sarajevo obilježila je potpisivanje ugovora o stipendijama sa 405 učenika i studenata. Danas je zajedno s općinskim načelnikom Irfanom Čengićem, ovih 405 mladih talenata započelo svoj put prema ostvarenju obrazovnih i karijernih ciljeva uz podršku lokalne zajednice.

Ova godina predstavlja rekordnu investiciju u obrazovanje putem stipendiranja, s iznosom od čak 615.000 KM izdvojenim iz budžeta Općine, što je najveći iznos ikad odvojen za ovu svrhu. Ovaj potez jasno pokazuje predanost lokalne uprave u poticanju mladih talenata i njihovog napretka.

"Ovdje se ne radi o individualnom naporu Irfana Čengića već o kolektivnom doprinosu i zahvali građana Općine Stari Grad našim studentima i učenicima. Ti mladi ljudi su postigli izvanredne rezultate, uključujući i one iz boračkih porodica. Trenutno imamo najveći novčani iznos stipendija od početka njihove dodjele, kao i najveći broj korisnika, na što sam izuzetno ponosan. Nadam se da ćemo i ubuduće imati velik broj mladih koji zaslužuju općinske stipendije, nastavljajući time politiku podrške mladima. Želim da većina ovih talentiranih pojedinaca ostane u BiH i pronađe zaposlenje nakon što završe svoje studije", riječi su načelnika Irfana Čengića, koji je dodao:

"Zajedno sa Općinskim vijećem prepoznajemo važnost ove aktivnosti koja se nalazi i u Strategiji razvoja".

U školskoj godini 2023/24, Općina Stari Grad Sarajevo dodijelila je stipendije za 211 talentovanih učenika i studenata, uključujući 142 učenika i 69 studenata, kao i dvoje učenika iz oblasti deficitarnih i tradicionalnih zanata, te za 192 djece iz boračke populacije (111 učenika i 81 studenata).

Općina Stari Grad Sarajevo jasno je najavila svoju namjeru nastavka ulaganja u obrazovanje mladih talenata. Visina stipendija od 150 KM za učenike i 200 KM za studente pruža značajnu podršku tokom devet mjeseci školske godine, omogućavajući mladima da se fokusiraju na svoje obrazovanje i razvoj.

Stipendije koje Općina dodjeljuje predstavljaju ne samo financijsku podršku, već i simbol ulaganja u budućnost mladih generacija.