BiH
43

Stanovnici Crnog Vrha uz muziku uživo, ples i roštilj proslavljaju najradosniji praznik Đurđevdan

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Romi širom svijeta danas obilježavaju najradosniji praznik Đurđevdan. Uz pjesmu, muziku i bogatu trpezu porodice i prijatelju okupljaju se na ovaj dan kako bi podijeliji radost i uživali zajedno.

Običaji na ovaj dan kada se slavi povratak proljeća razlikuju se od mjesta do mjesta, ali bitno je da se na taj dan obuće svečanija ili nova odjeća, ukrasi nakitom i pleše. Domovi se ukrašavaju cvijećem, a prethodno se pripremi voda sa cvijećem kojom se ukućani jutro umivaju kako bi bili zdravi i živjeli u blagostanju.

Trpeza na ovaj dan je bogata, a u skladu s mogućnostima okrene se i janje.

Oblačno vrijeme jutros i kiša nisu pokvarili slavlje na Crnom Vrhu u Sarajevu. Domaćini su ustali rano ujutro kako bi pripremili roštilje i vatru za janje. Dok se meso peklo, iznenadili su ih članovi romskog orkestra koji su došli svirajući. Stanovnici Crnog vrha su zaplesali i poznato romsko kolo, te se razveselili.

Na ovaj dan, domaćini obično na kuću bacaju pšenicu ili rižu kako bi bilo nafake, te po djeci. Mladi se šibaju vrbom ili žarom kako bi im godina bila plodna i rodna. S kućnog praga niko se ne vraća. Red je da se čestita praznik, a potom popije kafa ili sok.

Preci Roma na ovaj dan su kretali na put i živjeli na "točkovima" sve do kraja ljeta, a ukućani bi ih ispraćali pjesmom i muzikom.