Čuvaju tradiciju
27

Mostarski Romi tradicionalno uz muziku i ples proslavili Đurđevdan

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski Romi danas vjerno čuvajući poznate tradicionalne običaje u veselju su dočekali i proslavili svoj najveći i najradosniji kulturno-vjerski praznik Đurđevdan.

Prema tradiciji Romi svake godine 6. maja proslavljaju svoj tradicionalni praznik Đurđevdan, koji se smatra danom proljeća i ljeta, danom kada se slavi život i priroda.

Tako je slavlje uz muzika, ples i druženje uz dobru hranu i tradicionalno okretanje janjeta na ražnju ispunilo veseljem mostarsko romsko naselje na Bišću Polju.

Mještani kažu kako je ovo za sve njih veliki dan, te su poštujući tradiciju jutros rano ustali kako bi naložili vatru i okupali se prije izlaska sunca, te popili kafu i spremili se za proslavu praznika sa svojim članovima porodica.

Ističu da je ovaj praznik među njima uvijek svečan i veseo, pa tako i ove godine koja je teška za sve Rome kao i mnoge građane širom svijeta zbog posljedica uzrokovanih koronavirusom.

"Višegodišnja tradicija se ne smije prekidati. Ako sofra nije bogata kao ranijih godine to nije razlog da se ne čuva tradicija i da se barem na nekoliko dana zaborave svi problemi i proveseli", kaže veselo romsko društvo u naselju Bišće Polje.

Đurđevdan se danas u najvećem hercegovačkom gradu slavi na više lokacija, pa su tako nakon prakticiranja tradicionalnih običaja u krugu svojih porodica neki slavlje nastavili i na popularnom mostarskom izletištu na Bunici.

Romi ovaj praznik obilježavaju bez obzira koje su vjerske pripadnosti, a običaji koje se vežu uz Đurđevdan razlikuju se od mjesta gdje se on obilježava, ali ono što je svima zajedničko je svakako dobara zabava i srdačan doček svakog posjetitelja.