U novom parku
103

Stanivuković otkrio idejno rješenje za spomenik kralju Tvrtku u Banjoj Luci

D. Be.
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković predstavio je idejno rješenje novog gradskog parka u kojem je planiran i spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću.
Stanivuković je Tvrtka nazvao "srpskim vladarom", a dodao je i da će imati sve potrebne dozvole i da će biti postavljen trajno.

"Počeli smo sa radovima danas. Ovo će biti najveći kružni tok i najljepši park, peti koji gradimo u ovom mandatu", naveo je.

Izgradnja parka je planirana na lokaciji koja se nalazu između tvrđave Kastel i knjižare "Kultura".

Stanivuković je najavio da će za 45 dana biti završen kružni tok, a u narednim mjesecima i veličanstveni park.

"Ovo će biti nova Banja Luka. Snovi o Banjaluci kao evropskom gradu postaju stvarnost", poručio je.

Podsjetit ćemo da nakon što je na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić postavljen spomenik kralju Tvrtku prekoputa Predsjedništva BiH u Sarajevu, uslijedio je odgovor njenog kolege iz Banje Luke Draška Stanivukovića.

Gradonačelnik Banje Luke rekao je da će i ovaj bh. grad dobiti spomenik kralju Tvrtku te da će on "ispravii nepravdu koju je Sarajevo učinilo".

Stanivuković smatra da je kralj Tvrtko prisvojen te da je riječ o srednjovjekovnom srpskom vladaru i optužuje gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i njene saradnike da prave grubi završetak historije kako bi "popunili historijske rupe svog naroda i skupljali dnevno-političke poene dirajući samu srž kralja Tvrtka, njegovu borbu i vladavinu".