Mandat od četiri godine
593

Muamer Džananović izabran za direktora Insistuta za istraživanje zločina protiv čovječnosti UNSA

A. Ku.
Muamer Džananović (Foto: Insistut za istraživanje zločina protiv čovječnosti UNSA)
Muamer Džananović (Foto: Insistut za istraživanje zločina protiv čovječnosti UNSA)
Na sjednici Vijeća Insistuta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu jednoglasnom odlukom za novog direktora izabran je Muamer Džananović.

Njegov mandat počinje 22. septembra 2024. godine i traje četiri godine.

Džananović, koji je viši naučni saradnik u Institutu, prije izbora Vijeću Instituta je prezentirao svoj Program rada i razvoja za mandatni period.

On je u uvodu istakao da Institut, kao punopravna članica – organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu, ima status nacionalno značajne ustanove, no često se suočava s nedostatkom adekvatne pažnje i podrške.

Istakao je da se izazovi s kojima se Institut susreće uključuju osiguranje trajnog smještajnog zbrinjavanja, opremanja, povećanje sredstava u budžetu za naučnoistraživački rad i razvoj, posebno za empirijska naučna istraživanja, sredstava za objavljivanje knjiga i drugih publikacija te unapređenje i jačanje arhiva i biblioteke Instituta.

Istakao je da će se zalagati kod nadležnih organa za unapređenje materijalnih i kadrovskih kapaciteta Instituta i rješavanje nedostataka u finansiranju.

Džananović je u svom programu posebno naglasio važnost unapređenja kako kvaliteta, tako i obima izdavačke djelatnosti Instituta što će doprinijeti i njegovoj promociji rada i dodatnoj afirmaciji.

Naglasio je da izostanak objavljivanja naučnog časopisa Instituta jedan je od ključnih nedostataka i jedna od važnih budućih aktivnosti.