BiH
40

Šta nas očekuje: Pogledajte kompletan plan FBiH za realizaciju reformi

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Akcioni plan FBiH za realizaciju reformske agende
U martu 2016. godine Vlada Federacije BiH planira sprovoditi aktivnosti na reorganizaciji državnih organa i Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koji podrazumijeva prebacivanje finansijskog tereta na bogatije kategorije stanovništva.

Vlada Federacije BiH u naredna tri mjeseca aktivno će raditi na smanjenju izdataka za plaće i druge tekuće troškove, Zakonu o direktnim stranim ulaganjima, Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakonu o porezu na dobit i Programu javnih investicija.

U Akcionom planu FBiH za realizaciju reformske agende stoji da će 1. januara 2016. godine na snagu stupiti Zakon o uvezivanju nedostajućeg radnog staža, odnosno uplata neuplaćenih doprinosa.

U posljednjim mjesecima 2015. godine sprovodit će se i aktivnosti u vezi s subvencijama za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije, uvezivanju penzija za radni staž, kao i na privatizaciji privrednih društava sa manjinskim udjelom Vlade FBiH

To bi trebalo omogućiti odlaska u penziju, prestanak pravnog postojanja neperspektivnih preduzeća i restruktuiranje perspektivnih, kao i unaprijeđenje korporativnog upravljanja i nadzora nad javnim preduzećima u skladu sa OECD-ovim pravilima.

U novembru ove godine trebalo bi doći i do izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, državnim službenicima i namještenicima, a krajnji cilj izmjena i dopuna je uspostavljanje modernije, kompetentnije, transparentnije, efikasnije, fleksibilnije i odgovornije javne uprave.

U posljednjem mjesecu 2015. godine Vlada Federacije BiH ima u planu i donošenje Odluka koja uvodi moratorij na povećanje plata u javnom sektoru, odnosno stroge kontrole zapošljavanja, a u istom mjesecu trebali bi biti usvojeni i ključni principi reforme javne uprave koji podrazumijevaju efikasniju, produktivniju i finansijski održiviju javnu upravu.

U decembru bi se trebalo krenuti i sa uspostavom sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti, reevidentiranjem kadrovske politike, a kontinuirano će se raditi na osiguravanju zapošljavanja isključivo najbolje rangiranih kandidata.

Od narednog mjeseca Vlada Federacije BiH ima u planu i da krene s reformama zdravstvenog sektora i uvođenjem trezorskog sistema u zdravstveni sistem.

Radit će se također i na Zakonu o bankama, jačanju nadzora nad bankama od strane Agencije za bankarstvo i jačanju Uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH.

Od ovog mjeseca trebalo bi biti rađeno i na stimulisanju zapošljavanja kroz potpuno finansiranje upošljavanja ili kroz subvencioniranje, dok će moratorij na zapošljavanje ostati na snazi do kraja tekuće godine.

U Akcionom planu predviđeno je i pokretanje Inicijative za povećanje putarine na gorivo za dodatnih 10 feninga po litru.