Naša stranka
0

Šta je to 'nacionalna država Bošnjaka'?

Sarajevo-x.com
Naša stranka najoštrije osuđuje izjavu reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića o „nacionalnoj državi Bošnjaka“, te ga poziva da ukupnoj javnosti Bosne i Herecgovine, objasni da li je izjava o BiH kao „nacionalnoj državi Bošnjaka“ zvanični stav Rijaseta IZ i program rada svih organa Islamske zajednice ili je to njegov privatni stav?

Da li je to politički cilj stranaka koje Reis Cerić podržava naizmjenično od izbora do izbora ili se naprosto radi o metamorfozi Reisa Cerića u Mustafu Cerića političara čiji će program biti konačna podjele Bosne i Hercegovine i stvaranje „nacionalne države Bošnjaka“?

Dok se cijeli svijet i Evropa ujedinjuju ostavljajući povijesti prevaziđeni koncept nacionalne države, i dok evropski narodi postaju građani Evrope, Reis Cerić Bošnjake stalno hoće stjerati u geto provincijalizma, političke irelevantnosti i nespremnosti na istinsko učešće u evropskom društvu.

Naša stranka najoštrije osuđuje nesmotrenost i neodgovornost Reisa Cerića, kao vjerskog poglavara, jer svoj ugled i javni prostor u BiH umjesto na moralnu rekonstrukciju naše zemlje troši na raspirivanje nepovjerenja i neprijateljstva među bosanskohercegovačkim narodima. Krajnje je vrijeme je da Mustafa Cerić prestane manipulirati religijom, vjerskim osjećanjima i traumama bosanskih muslimana kako bi promicao političke ideje koje su nedavnoj prošlosti pokazale tragičnim po Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode i građane.

Naša stranka osuđuje svaki oblik narušavanja sekularnog karaktera bosanskohercegovačke države, nezavisno da li na sekularnost udarao Reis Cerić svojom jeftinom, ali opasnom, ispolitiziranošću, ili vladika Grigorije inkvizicijskim sudom ili bilo koji religijski lider.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja podjednako pripada svim njenim narodima i građanima i građankama i niko je ni puškom ni politikom neće pretvoriti u jednonacionalnu ili vjersku državu, navedeno je u saopštenju Naše stranke