Christopher Coker
0

"Srbija u EU, u BiH ponovo etnička trvenja"

SRNA
Christopher Coker
Christopher Coker
Šef Katedre za međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije Christopher Coker smatra da će Srbija biti posljednja država koja će ući u EU, da će Kosovo postati kolonija EU, a da će BiH ponovo eksplodirati za godinu ili dvije.

"Dobra vijest je da će Srbija postati članica EU u narednih 15 godina i da će biti posljednja zemlja koja će se priključiti pre nego što zatvorimo vrata. Loša vijest je da će BiH ponovo eksplodirati u narednih godinu ili dvije, kao rezultat etničkih trvenja", rekao je Coker za "Politiku".

On ocjenjuje da će glavna bezbjednosna briga ponovo postati Balkan, što će odgoditi integraciju ovog regiona, a da će Kosovo biti stalna kolonija EU, protektorat nesposoban da upravlja sobom, a može postati i prva narkodržava, što će biti veoma loše za EU i NATO.

Coker smatra da Beograd može imati koristi od propasti kandidature Turske za ulazak EU. "Koliko vidim, niko više ozbiljno ne govori o turskom članstvu. Očekujem da će turska vlada u naredne tri-četiri godine zvanično povući kandidaturu i da će tamo zavladati autoritarni jednopartijski režim", kaže Coker.

On dodaje da će to biti budilnik za Evropu da očajnički traži preostala moguća liberalna, moderna prozapadna društva koja bi joj se priključila i koja tome teže, a samo jedna zemlja koja se kvalifikuje za to je Srbija. 

Coker Coker smatra da je veoma teško održati ono što se zove Zapad, u smislu političke zajednice, te dodaje da jedini institucionalni izraz Zapada jeste NATO. 

"Ipak, NATO će nastaviti da postoji, vjerovatno kao evropska odbrambena organizacija, i Rusija neće moći da se priključi. Ali, postoji i strahovanje da bi Njemačka svoj put mogla da potraži i na istoku, dakle ne samo sa SAD, već i s Rusijom", navodi on i dodaje da će zemlje Zapada morati da se međusobno takmiče za ruski prirodni gas.