Izvještaj Amnesty Internationala
0

Spor napredak BiH u procesuiranju ratnih zločina

SRNA
Sud BiH
Sud BiH
Napredak u procesuiranju ratnih zločina u BiH prošle godine bio je spor, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala (AI) o stanju ljudskih prava u 2010. godini.

Ističući da Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH i dalje igra centralnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina u BiH, AI u izvještaju navodi da se procjenjuje da u BiH ima oko 10.000 neprocesuiranih slučajeva ratnih zločina.

"Krajem septembra prošle godine, 50 slučajeva ratnih zločina čekalo je suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Suda BiH, 20 u Federaciji BiH, 13 u RS, a četiri u Brčko distriktu", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je podrška i zaštita svjedoka u BiH i dalje neadekvatna i da je to jedna od glavnih prepreka za žrtve ratnih zločina i njihove porodice da dođu do pravde, dok civilne žrtve rata nemaju pristup pravdi i reparacijama. 

"Uprkos nekim naporima, vlasti nisu uspjele da obezbjede pristup kompenzaciji i reparacijama mnogim žrtvama ratnih zločina, uključujući preživjele žrtve seksualnog nasilja, porodice nestalih i žrtve mučenja", navodi se u izvještaju i dodaje da je usporena i implementacija Strategije BiH za rad na ratnim zločinima, koja je usvojena 2008. godine.

U izvještaju se navodi da je napredak u identifikaciji i pronalaženju nestalih tokom proteklog rata spor, te da još nije poznata sudbina između 10.000 i 11.500 osoba. "Vlasti BiH nisu uspjele da formiraju centralnu bazu podataka o nestalim licima, kao ni da otvore Fond za podršku porodicama nestalih lica, što je predviđeno Zakonom o nestalim licima, koji je usvojen 2004. godine", navodi se u izvještaju.

Amnesty Internationall navodi da vlasti u BiH nisu primjenile ni odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine u slučaju "Sejdić i Finci", te da su nastavile da "krše prava nekih lica koja su se nastanila u BiH tokom ili nakon rata i koja su dobila državljanstvo BiH".