BiH
0

Smijenjen predsjednik sindikata UIO BiH

SRNA
Mehmedalija Osmić smijenjen je danas s pozicije predsjednika Samostalnog sindikata radnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), a na njegovo mjesto imenovan je Predrag Jelača iz Banjaluke.

Odluku o smjeni Osmića donesena je jednoglasno uz obrazloženje da se on najmanje bavio pravima radnika. Osmić je smijenjen jer već tri godine Skupština sindikata UIO nije razmatrala završni finansijski račun, iako je Statutom bilo predviđeno da se to radi svake godine, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

"Zbog Osmićevog djelovanja ljudi su se maksimalno počeli isključivati iz sindikata. Od oko 1 200 članova sindikat je spao na nekih 700, upravo zbog njegovog odnosa prema sindikatu koji je koristio u lične svrhe", naglasio je Jelača.

Skupština Samostalnog sindikata UIO, koja je juče održala prvi put sjednicu u posljednje tri godine, imenovala je i Josipa Matića iz Mostara za predsjednika Skupštine, jer do sada je to mjesto bilo upražnjeno.

Osim Osmića, smijenjen je i Đurađ Krpić, član Upravnog odbora, jer nije podnio finansijski izvještaj o radu sindikata iako je bio obavezan da to uradi i nije se pojavio na sjednici Skupštine Samostalnog sindikata UIO.

Šefkija Dacić, član Upravnog odbora UIO, rekao je da Osmić po Statutu nema pravo žalbe jer je Skupština sindikata najviši organ.

Osmić je rekao da je njegova smjena nelegalna i da će se tokom iduće sedmice oglasiti saopštenjem poslije sjednice proširenog Predsjedništva sindikata.