ACIPS
0

Smanjuju se šanse za ukidanje viza 2010.

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina i dalje ne bilježi značanije pomake u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te samim time, ukidanje viza je sve manje izvjesno, saopštili su iz ACIPS-a i podsjetili da se prije godišnjih odmora obećavalo kako će BiH ispuniti preostale obaveze do kraja septembra.

"Posebno su kao problematična naznačena područja saradnje i razmjene podataka između policijskih agencija unutar države. Apsurdno je da na određenim poljima bolje sarađujemo sa zemljama regije i EU, nego unutar BiH", stoji u saopštenju ACIPS-a.

Neophodno je usvojiti i provesti model za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje, koji treba predložiti Interresorna radna grupa Vijeća ministara, a čime bi se osigurala i dostupnost informacija o zaplijenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima. Također, nužno je ustrojiti jedinstven ured Ombudsmana i u potpunosti provesti dva policijska zakona iz 2008. godine, a naročito one koji se odnose na preostala imenovanja direktora policijskih agencija na državnom nivou, posebice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ističu iz ove asocijacije i traže dodatne napore u rješavanju preostalih obaveza.

"Krajnji datum za ispostavu novog izvještaja BiH o implementaciji kriterija Mape puta prema Evropskoj komisiji je 30. septembar. Bez potpunog ostvarenja preostalih mjera, teško da će Bosna i Hercegovina biti u stanju postići liberalizaciju viznog režima čak ni do polovice 2010.", podsjećaju javnost.