Incident u Kuvajtu
0

Službenicu Ambasade BiH 12 sati držali na aerodromu

SRNA
Svetlana Šiljak, prvi sekretar Ambasade BiH u Kuvajtu, bila je zadržana 12 sati na kuvajtskom aerodromu, jer joj iz Ambasade BiH nije obezbijeđena viza za ulazak u ovu zemlju, potvrđeno je "Nezavisnim novinama " u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

O "blamaži" diplomate BiH u državi u kojoj preuzima dužnost ovih dana moraće se izjasniti i rukovodstvo MIP-a, jer je ovaj diplomatski propust odgovornost ambasadora BiH u Kuvajtu Jasina Ravašdea.

Svetlana Šiljak je u julu prošle godine imenovana za prvog sekretara Ambasade BiH u Kuvajtu, o čemu je Ravašde uredno obaviješten, ali do februara nije završio obavezne procedure, niti je novu službenicu zvanično prijavio MIP-u Kuvajta - pišu "Nezavisne" u sutrašnjem broju.

Nakon 12 sati čekanja na aerodromu, gdje je stigla dva sata poslije pomoći, Svetlana Šiljak je stupila u kontakt sa Enisom Komar, savjetnikom u Ambasadi BiH, na čiju je intervenciju dobila vizu na mjesec dana.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić najavila je da će zbog ovog incidenta pokrenuti proceduru protiv ambasadora BiH u Kuvajtu Jasina Ravašdea.

"Pola godine opstruiše se odlazak Svetlane Šiljak u Kuvajt. Nečuveno je da je na aerodromu morala čekati 12 sati. Još joj je kasnije rekao da joj neće biti odobren ostanak u Kuvajtu, jer je hrišćanka", rekla je Ana Trišić-Babić.

Ovo nije prvi slučaj da se zaposleni u Ambasadi BiH u Kuvajtu žale na ambasadora Ravašdea. On je prošle godine prijavljen MIP-u BiH zbog mobinga i torture koju provodi nad savjetnikom u ovom diplomatskom predstavništvu Enisom Komar. Komarova je nakon toga dobila rješenje o premještaju u Ambasadu BiH u Moskvi.

Komarova je Ravašdea prijavila da ne radi po zakonu, da prostorije Ambasade daje na korištenje strancima, da drsko postupa prema saradnicima i onemogućava im rad.

Ona je rekla da joj je Ravašde ograničio pristup zvaničnom e-mailu, Internetu i stavio embargo na telefoniranje izvan Kuvajta, čime je obesmislio njen rad.

Na njene pokušaje da poprave komunikaciju, Ravašde je rekao da su "različitog temperamenta", a čak je počeo da prijeti da će je "sa lisicama na rukama vratiti u Sarajevo", te da je "spreman na sve".