Bespotreban potez
0

Finska premijerka o protjerivanju ambasadora iz Turske: To je odluka za žaljenje

V. K.
Premijerka Finske Sanna Marin (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Finske Sanna Marin (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Finske Sanna Marin komentirala je u nedjelju najavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će Turska proglasiti nepoželjnim 10 stranih ambasadora, uključujući i sedam diplomata iz Evrope.
Između ostalog, Erdogan je dao ovlaštenje ministru vanjskih poslova da nepoželjnim osobama proglasi ambasadore Francuske, Njemačke, Nizozemske, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške, Novog Zelanda i SAD-a.

Povodom cijelog slučaja finska premijerka je rekla kako je Erdogan donio odluku koja se može okarakterisati kao veoma teška reakcija.

"Ovo je situacija za žaljenje. Smatramo da je važno poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava pa smo zbog toga pozvali na oslobađanje iz zatvora turskog aktiviste Osmana Kavale", rekla je Marin.

Također, naglasila je kako Helsinki još uvijek nije donio konačne zaključke kada je riječ o odluci Ankare te je naglasila kako nijedna od četiri nordijske zemlje još uvijek nije dobila službeno obavještenje Ankare o protjerivanju ambasadora.

"Mogu reći da smo u bliskom kontaktu s našim prijateljima i saveznicima kada je riječ o ovom slučaju", navela je finska premijerka.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je naredio Ministarstvu vanjskih poslova da proglasi deset ambasadora zapadnih zemalja "personom non grata", odnosno nepoželjnim osobama.

Ovu odluku je donio zbog poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale, javila je agencija Reuters.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je za finansiranje demonstracija širom zemlje 2013. i za umiješanost u neuspjeli državni udar 2016. godine. On poriče sve optužbe.