BiH
0

Slavko Župljanin: Gradonačelnik Banje Luke treba biti sluga naroda

Piše: E. B.
Slavko Župljanin (Foto: Klix.ba)
Slavko Župljanin (Foto: Klix.ba)
U trci za gradonačelnika Banje Luke učestvuju četiri kandidata, a među njima je i Slavko Župljanin, predsjednik Srpske patriotske stranke (SPAS).

U razgovoru s novinarom Klix.ba Župljanin je kazao da se za gradonačelnika kandidovao jer su kolege iz njegove stranke izrazile želju da i on učestvuje u izbornoj utrci za gradonačelnika glavnog grada RS, pošto su uvidjeli da dvije suprotstavljenje opcije SNSD i Savez za promjene (SzP) nemaju adekvatne kanidate koji mogu riješiti nagomilane probleme Banjalučana.

"Moje kolege kandidati za odbornike i ja sluge smo naroda, a ne njegove vođe. Mi želimo da patriotizmom i znanjem pobijedimo nerad, izdaju, bahatost i pohlepu. Zapravo to nudimo kao promjenu koncepta", rekao je Župljanin i dodao da je prvi korak koji treba učiniti zbrinjavanje socijalno najugroženijeg stanovništva.

On je kazao da novac koji teče sivim kanalima treba usmjeriti ka onima kojima je on potreban te da je to urgentan i prioritetan zadatak.

Župljanin tvrdi da njegova partija za razliku od drugih partija vidi rješavanje problema na sasvim drugom konceptu.

"Mi smatramo da možemo načelnika pojedinog sektora odabrati i konkursom. Ovi sada moraju ispuniti stranačke norme, jer su se zadužili kod svojih stranačkih struktura koje ih drže u šaci i koje oni moraju zastupati", kazao je SPAS-ov kandidat za gradonačelnika Banje Luke i dodao da njegova partija nema niti jedne strukture kojoj nešto duguju i nikoga iznad sebe ko bi im davao direktive.

Župljanin je istakao da njegova partija želi vratiti neposrednu demokratiju.

"Neposredna demokratija je kada svaki građanin dnevno ima uvida na svako događanje u gradskoj upravi ili pojedinim općinama gdje rade načelnici. Bez takve vrste upravljanja građani ne mogu utjecati na bilo šta", bio je jasan Župljanin.

On je objasnio da SPAS daje podršku kandidatima za načelnika općine predloženim od SzP u općinama Laktaši, Prnjavor i Gradiška, ali da Banju Luku smatraju izdvojenom jedinicom gdje je potrebna neka nova snaga.

Župljanin je kazao da će u slučaju da njegova stranka dobije respektabilan broj glasova na lokalnim izborima pokrenuti akciju da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, jer prema njegovom mišljenju s postojećom vlašću Republika Srpska neće moći izdržati u naredne dvije godine.

Komentarišući kandidata vladajuće koalicije za gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića Župljanin je iskazao bojazan da će on nastaviti identičnu praksu koju drži sadašnji gradonačelnik Gavranović, a prije njega Davidović.

"Postojeći mandati pokazaju u kojem pravcu će teći ta politika i mi ne vjerujemo da Radojičić ima ikakvu samostalnost. Ali i da ima samostalnost on ne bi znao realizovati optimalna rješenja u gradskoj upravi", izjavio je Župljanin i dodao da bi u slučaju Radojičićeve pobjede i dalje bila zaustavljana svaka proizvodnja, namještani tenderi, nastavljeno stranačko zapošljavanje te da bi gradsko zemljište bilo bitan resurs kojim bi se radilo prema ličnom nahođenju ljudi iz SNSD-a.