BiH
76

Bez iznenađenja: Poznata imena kandidata SDA za načelnike sarajevskih općina

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA će za načelnike sarajevskih općina ponovo kandidirati sadašnje načelnike Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Hadžića i Vogošće.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz vrha SDA, kandidati za načelnike će ponovo biti Nedžad Koldžo (Novo Sarajevo), Semir Efendić (Novi Grad), Senaid Memić (Ilidža), Hamdo Ejubović (Hadžići) i Edin Smajić (Vogošća).

Najviše nedoumica i unutarstranačkih borbi bilo je vezano za kandidata za načelnika Općine Ilidža, ali je ipak odlučeno da kandidat za načelnika bude Senaid Memić.

Jedine dvije općine u kojima još nije definitivno odlučeno ko će biti kandidat SDA, odnosno koga će SDA podržati, su Trnovo i Stari Grad.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, SDA će u Starom Gradu najvjerovatnije stati iza kandidature Suada Handanagića.

Handanagić je rođen 1956. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu, Drugu gimnaziju i Arhitektonski fakultet. Svoje dugodišnje radno iskustvo sticao je radeći u različitim firmama i na različitim pozicijama. U Općini Stari Grad Sarajevo počeo je raditi 2012. godine na radnom mjestu Šef odsjeka za komunalne poslove, a od 2014. godine obavlja funkciju pomoćnika načelnika u Službi za investicije, komunalne i inspekcijske poslove. Handanagić je nedavno napustio funkciju pomoćnika načelnika i trenutno je jedan od kandidata za izvršnog direktora KJKP Rad.

Prema ranijem dogovoru, Handanagić će biti zajednički kandidat SDA i SBB-a u Starom Gradu, a protukandidat će mu biti sadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a, za Klix.ba kaže kako SDA i SBB još nisu usaglasili stavove o kandidatu za načelnika Starog Grada.

Što se tiče Trnova, izvjesno je da će Ibro Berilo biti kandidat iza kojeg će stati SDA i SBB. Berilo za Klix.ba nije želio ni potvrditi niti demantirati ove navode uz kratak komentar da će javnost o svemu obavijestiti kada za to bude vrijeme.

U Općini Centar SDA i SBB će podržati sadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nedžada Ajnadžića.

Sve stranke će u narednih desetak dana na svojim organima potvrditi kandidate, ali prema do sada dostupnim informacijama glasački listići bi mogli izgledati ovako:

Stari Grad

Ibrahim Hadžibajrić (nezavisni kandidat)

Suad Handanagić (SDA i SBB)

Centar

Nedžad Ajnadžić (SDA i SBB) Samer Rešidat (DF) Igor Kamočaji (SDP) Vlastimir Mijović (nezavisni kandidat) Damir Nikšić (nezavisni kandidat)

Novo Sarajevo

Nedžad Koldžo (SDA) Amir Sadžak (DF) Mirsad Ćatić (SDP)

Novi Grad

Semir Efendić (SDA) Edita Sulejmanović (SDP)

Ilidža

Senaid Memić (SDA) Elvis Hadžić (SDP) Anes Mašić (Naša stranka)

Vogošća

Eldin Bajramović (SDP) Edin Smajić (SDA)

Trnovo

Ibro Berilo (SDA i SBB)