BiH
0

Skupština RS: Radojičić će privremeno obavljati neodložne poslove predsjednika RS-a

FENA
Narodna skupština RS-a donijela je večeras na posebnoj sjednici "Privremenu odluku o obavljajnju neodložnih poslova iz nadležnosti predsjednika RS-a", a koje će preuzeti predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić.

Odluka je donesena zbog smrti predsjednika RS-a Milana Jelića, a neodložni poslove iz nadležnosti predsjednika entiterta koje će obavljati Radojičić su: predstavljanje RS-a, donošenje ukaza o proglašenju zakona, obavljanje poslova iz oblasti sigurnosti i odnosa RS-a sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, kao i odlučivanje o povjeravanju poslova potpredsjednicima RS-a.

Ovo obavljanje nadležnosti poslova iz nadležnosti predsjednika RS-a traje do izbora predsjednika RS-a.

Narodna skupština RS-a zadužila je entitetsku vladu da hitno i neodložno obavijesti Centralnu izbornu komisiju BiH da je preminuo predsjednik RS-a Milan Jelić i da zatraži da postupi po članu 14.3. Izbornog zakona.

Uzdržani su bili poslanici SDA, a kao je pojasnio poslanik Ramiz Salkić, iz razloga što Ustav RS-a ne poznaje situaciju šta se dešava u slučaju smrti predsjednika, a to nije propisano ni aktima Centralne izborne komisije.

Identičan stav iznio je i poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kazao je da se ovim samo želi prevazići pravna praznina jer u Ustavu RS-a nije regulirana trenutna situacija u kojoj se našla RS, ko preuzima dužnost u slučaju smrti predsjednika.

Prije usvajanja Posebne odluke o obavljanju neodložnih poslova iz nadeležnosti predsjednika RS-a usvojena je i odluka kojom se kaže da se ona donosi zbog naročito opravdanih razloga.

Ovim je i završena posebna sjednica Skupštine RS-a.