BiH
0

Skupština RS: Opozicija tražila razmatranje zakona o reformi policije u BiH

FENA
Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili su danas da se u dnevni red sjednice Parlamenta RS-a uvrsti razmatranje zakona o reformi policije u BiH usvojenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Nakon više od sat vremena rasprave, odbijen je ovaj zahtjev opozicije, odnosno poslanika Srpske radikalne stranke RS-a, kao i inicijative da se raspravlja o informacijama o reviziji izgradnje autoputa Banja Luka - Gradiška, privatizaciji Rudnika i Termoelektrane Gacko i nafnog sektora RS-a.

Usvojenim dnevnim redom predviđeno je da poslanici razmatraju Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine i Izvještaj o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama u RS-u, za period 29. maja 2006. godine do 31. decembra 2007. godine.

Poslanici PDP-a i stranaka opozicije najavili su da će od Vlade tražiti smjenu predsjednika Komisije za reviziju privatizacije Borislava Bijelića zbog loših rezultata rada.

Na dnevnom redu sjednice je više prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, po hitnom postupku; zatim Prijedlog zakona o izmjeni zakona o zaštiti životne sredine, Prijedlog zakona o veterinarstvu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama porodičnog zakona.

Pred poslanicima će se naći i Nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, te nacrti zakona o porezu na nepokretnosti; o srednjem obrazovanju i vaspitanju; dok je iz skupštinske procedure povučen Nacrt zakona o dopuni Zakona o radu – prijedlog Kluba poslanika SDA-SDP.

Nacrt je povučen na prijedlog skupštinskog Odbora jednakih mogućnosti na što je reagirala poslanik SDA Zinajda Hošić ističući da poslanici SDA i SDP-a BiH ne podržavaju dnevni red zbog toga što je očigledna opstrukcija prijedloga koji dolaze iz ovoga kluba.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2007. godinu; Informacija o odlukama o pomilovanju u 2007. godini; te Prijedlog politike zdravlja mladih RS-a za period od 2008. do 2012. godine i Prijedlog energetskog bilansa za ovu godinu.