BiH
0

Skupština RS-a počela raspravu o reformi policije u BiH

FENA
Posebno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, zakazano na inicijativu Vlade RS-a u vezi s reformom policije, počelo je danas u poslijepodnevnim satima u Banjoj Luci. Iako su na sjednicu pozvani i lideri šest najvećih političkih stranaka u BiH, potpisnika Mostarske deklaracije, pozivu se odazvao samo Mladen Ivanić (PDP).

Stranke u RS-u imaju različite stavove o reformi policije, jer opozicija smatra da se pripremljenim zakonima o policijskoj reformi prenose ovlaštenja koje RS ima u toj oblasti na nivo BiH i da treba ispoštovati ranije usvojene skupštinske zaključke kada je u pitanju reforma policije.

S druge strane, Vlada u Informaciji dostavljenoj Skupštini navodi da prijedlozi zakona o policijskoj strukturi u BiH, koji su u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne tretiraju ni stvarne ni mjesne nadležnosti entitetskih policija niti policije Brčko Distrikta, te da su u potpunosti u skladu s postojećim ustavnim i zakonskim rješnjima i ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, s nivoa entiteta na državni nivo.

U Vladinoj Informaciji o refomi policije u BiH se navodi da bi se usvajanjem Prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Prvi zakonski akt predviđa da se, osim Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljaju i još tri agencije: za forenzička ispitivanja i vještačenja, za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i za policijsku podršku.

Drugi prijedlog predviđa uspostavljanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, također za nivo BiH.

Prema ranije izraženim stavovima ovakvu reformu policije u RS-u podržavaju samo SNSD, PDP, te Socijalistička partija, a protiv se izjasnio i DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajlica rekao je da radikali neće podržati Vladinu Informaciju i da će tražiti da o predloženom modelu policije bude raspisan referendum i da je to predviđeno ranije usvojenim skupštinskim zaključcima.

Inače, ovi zakoni 12. marta nisu dobili podršku Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, a negativan izvještaj Komisije naći će se na za sutra najavljenoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, Skupština RS-a je danas već održala jednu posebnu sjednicu na kojoj je podržan veto srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u vezi sa zaključkom Predsjedništva o arhivskoj građi Haškog trbunala, čime taj zaključak neće stupiti na snagu.