SDS poručuje
0

Skupština RS-a da odluči o izjavi Dodika, Tihića i Čovića

FENA
Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a danas je uputio zahtjev predsjedniku entitetskog parlamenta Igoru Radojičiću da u dnevni red sutrašnje sjednice bude uvrštena tačka u okviru koje bi se razmatrao Prudski sporazum i zajednička izjava lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.
  • Dogovor trojice lidera o uspostavljanju "BiH kao suverene države sastavljene od četiri teritorijalne jedinice" direktan je atak na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i izdaja interesa RS-a, zbog čega je NSRS obavezna da hitno reaguje i zaštiti interese RS i njenih građana od antiustavnih inicijativa, smatra SDS.

Ova stranka u današnjem saopćenju podsjeća premijera RS-a Milorada Dodika da njegov dogovor sa Sulejmenom Tihićem i Draganom Čovićem "nema legitimitet", te da je njegova ustavna obaveza da poštuje Rezoluciju o ciljevima i mjerama politike RS-a, usvojenu 15. oktobra prošle godine u NSRS, u kojoj jasno piše da se "pitanje ustavnih promjena u BiH može razmatrati samo u institucijama sistema".

Ta rezolucija, navodi SDS, obavezuje i predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da NSRS-a predloži platformu o mogućim osnovama za razgovore o reformi Ustava BiH.

  • Nažalost, izjava iz Banje Luke dokazuje da su institucije RS-a nestale i da se jedan čovjek, Milorad Dodik, stavio iznad njih, navodi SDS.

Stranka ističe da "posebno opasnim smatra urušavanje institucije predsjednika RS-a, na šta je ukazivala još prije godinu dana".

  • Danas smo svjedoci da predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović ne samo da nije ispoštovao Rezoluciju NSRS i predložio platformu za ustavnu reformu, već i nijemo posmatra opasni atak na Dejtonski mirovni sporazum, kaže SDS u saopćenju i očekuje od Kuzmanovića da se sutra pojavi pred poslanicima i objasni svoje stavove po pitanju zajedničke izjave Dodika, Tihića i Čovića.