BiH
0

Skupština KS o analizi uvjeta privređivanja i strategiji povećanja zaposlenosti u KS

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Analizu uvjeta privređivanja u Kantonu Sarajevo, sa prijedlogom mjera.

Cilj ove Analize je da istakne osnovne karakteristike poslovnog okruženja, obrazloži uzroke i ukaže na neke od procesa koji se odvijaju u ovoj oblasti, te predloži neke od mogućih pravaca djelovanja institucija KS, kazao je ministar privrede KS Abid Šarić.

Činjenica je da bilo kakve administrativne barijere, npr. državne granice, zakonski monopoli i sl., ili različite barijere unutar jedne države, predstavljaju nasilno djelovanja nad prirodnim i nezaustavljivim zakonima tržišta, i sva nametnuta ograničenja rezultiraju manjim konačnim efektima od onih koji su stvarno mogući. BiH, po prirodi trenutnog unutrašnjeg uređenja, u tom smislu, sigurno predstavlja jedinstven i vjerovatno neponovljiv primjer u svijetu, kazao je Šarić.

KS, također predstavlja dio ove cjeline, a zbog niza potencijalnih prednosti koje ima kao glavni grad BiH, kao politički, kulturni, obrazovni i administrativni centar, ali i zbog ukupnih resursa kojima raspolaže, ima sve preduvjete da u mnogim oblastima postane vodeći region u BiH, pa tako i u privrednom smislu.

U KS 31. decembra 2006. registriran je 10.171 porezni obveznik iz oblasti privrede, od čega je aktivnih 6.876, nedostupnih 2.571, a u postupku likvidacije je 724 subjekta. Na dan 30. juna 2007., ukupan broj registriranih poreznih obveznika iz oblasti privrede je 10.599, od čega je aktivnih 7.174, nedostupnih je 2.221, a u postupku likvidacije /prestanka rada/ je 760 poreskih obveznika.

U KS je na dan 31. decembra 2006. uposlenih 95.314 radnika (u Federaciji BiH 392.865), a najviše je uposlenih u trgovini 13,9 posto ili 13.250, prerađivačkoj industriji 13,18 posto ili 12.562, prevozu, skladištenju i vezama 9,24 posto ili 8.810 i građevinarstvu 7,42 posto ili 7.076 radnika.

U devetom mjesecu 2007. bilo je uposleno 101.641 radnik, a što je 6,6 posto više u odnosu na decembar 2006.. Najveća stopa rasta zaposlenosti je ostvarena u oblasti finansijskog posredovanja i iznosi 18,8 posto, a slijedi trgovina 16 posto, ugostiteljstvo 9 posto.

Potrebno je definirati strateška opredjeljenja Kantona Sarajevo u oblasti kreditnog zaduženja u cilju realizacije razvojnih projekata KS, formulirati strategiju KS u oblasti javno-privatnog partnerstva, kao modela realizacije velikih infrastrukturnih projekata, utvrditi strateška opredjeljenja KS u sektoru javnih usluga i odnosa prema javnim dobrima i javnim preduzećima, te realizirati strateška opredjeljenja Kantona Sarajevo u oblasti eksploatacije i kocesioniranja prirodnih resursa.

Potrebno je i formirati upravu za inspekcijske poslove u KS, inicirati promjenu zakonske regulative iz oblasti turizma, utvrditi sisteme stimulativnih i podsticajnih mjera iz oblasti turizma, zanatsva i primarne poljoprivredne proizvodnje, izraditi strategiju izgradnje saobraćajne infrastrukture, definirati strateške ciljeve u industrijskoj politici KS, definirati strategiju u oblasti energetske politike KS te uskladiti nastavne planove i programe obrazovanja kadrova sa potrebama privrede.

Skupština KS donijela je na današnjoj sjednici Odluku o usvajanju Strategije o povećanju zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, sa prijedlogom mjera.

Ova strategija ima za cilj da ukaže na svu ozbiljnost problema zapošljavanja u KS kroz datu analizu kretanja najznačajnijih parametara, a najvažniji dio strategije posvećen je mjerama za povećanje zaposlenosti, kako strateškim koje imaju dugoročni karakter, tako i tekućim ili kratkoročnim mjerama. Sve mjere su međusobno povezane i uvjetovane i zahtijevaju cjelovit pristup na svim nivoima odlučivanja, a na osnovu kojih će se raditi akcioni plan zapošljavanja.

U KS na dan 30. juna 2007. je bilo zaposleno 100.275 osoba ili 35,7 posto od ukupno radno aktivnog stanovništva (280.884). U privredi je zaposleno 56.678 ili 56,5 posto, a u neprivredi 43.597 ili 43,5 posto.

U Kantonu trgovina ima najveće učešće u zaposlenosti i ono je iznosilo 14,9 posto od ukupnog broja zaposlenih. Slijedi prerađivačka industrija sa učešćem od 12,5 posto, javna uprava i odbrana 12 posto, saobraćaj, skladištenje i veze 8,8 posto, obrazovanje 8,6 posto itd.

U junu 2007. u KS evidentirano je 67.603 nezaposlenih osoba. Stopa nezaposlenosti iznosila je 40,8 posto ili blizu 25 posto radno aktivnog stanovništva. U julu i augustu 2007. zabilježeno je blago povećanje zaposlenosti, ali je broj od 66.218 nezaposlenih, registrovanih krajem augusta 2007. i dalje veoma visok.

U ukupnom broju nezaposlenih, mlade osobe (od 24 do 35 godina starosti) učestvuju sa 30,2 posto. Veoma je dug period čekanja na posao. Preko jedne godine zaposlenje čeka 77,6 posto, a od pet i više godina 33,7 posto nezaposlenih osoba, što ukazuje na karakter dugoročne nezaposlenosti u KS.

Potrebno je donijeti hitne i efikasnije mjere, kako bi se povećao broj zaposlenih, posebno u privredi, osigurao usklađeniji razvoj urbanog i ruralnog područja i na taj način uspješnije rješavali socijalni i drugi problemi u Kantonu Sarajevo.

Za efikasno provođenje mjera za povećanje zaposlenosti, potrebno je osigurati konzistentnost i stabilnost mjera, dugoročnu opredijeljenost za sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja i obrazovanja i drugih aktivnosti za povećanje zaposlenosti.

Skupština KS usvojila je i Izvještaj o realizaciji Kantonalnog programa prevencije narkomanije, alkoholizma i drugih ovisnosti za 2007. godinu.