BiH
42

Skup u Sarajevu: Gaza je najveći logor modernog svijeta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Sarajevu je večeras održana Narodna govornica "Gaza-izazov čovječanstvu" na kojoj je ukazano na velike patnje koje zadnjih mjesec dana preživljava palestinski narod u Gazi, u, kako je istaknuto, najvećem koncentracionom logoru savremenog doba.

Osman Softić, politički analitičar koji se bavi istraživanjem savremenih islamskih pokreta, međunarodnih odnosa, Bliskog istoka i islama u jugoistočnoj Aziji, na ovom skupu govorio je o palestinskom pitanju iz ugla geopolitičkih odnosa na Bliskom Istoku.

"To pitanje je staro više od pola stoljeća. Palestinski narod je žrtva posljednje kolonizacije u modernom svijetu jer je Izrael kao država inplantiran od velikih sila na teritoriju historijske Palestine", teza je od koje polazi Softić negirajući jedan od mitova na kojem Izrael gradi sliku o sebi, a to je mit da želi mir.

"Velika je utopija da Izrael želi mir. On zapravo želi stalni sukob s palestinskim narodom", kazao je Softić.

On dalje elaborira zašto se Izrael tako ponaša i zaključuje "da mu vjetar u jedra daju zapadne vlade, prvenstveno Sjedinjene Američke Države u kojima je jak uticaj cionističkog lobija".

Karakteristika najnovijeg stradanja Palestinaca je jak oružani otpor Hamasa, kaže dalje Softić i podsjeća na riječi jednog od aktera s terena koje su prenijeli mediji da Palestinci, uprkos ovako teškom stanju i disbalansu u vojnoj moći, nikada nisu bili bliži ostvarenju sna o vlastitoj državi.

Redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Esad Duraković, također govornik na večerašnjem skupu, kazao je da će patnje palestinskog naroda prestati onoga dana kada Izraelom ne bude više vladala cionistička politika.

Sve zločine koji se danas dešavaju u Gazi, a među njima i stradanje djece svakog sata u proteklih mjesec dana, Duraković pripisuje cionistima a ne Jevrejima generalno.

Po Durakovićevom mišljenju, Izrael nije jedini krivac za užasne patnje nego i zapadne vlade, kao i islamske te arapske zemlje, koje, osim rijetkih izuzetaka, šute na sve što se dešava.

Stoga Duraković zaključuje da je u Gazi na sceni veleizdaja u formi "savršenog međunarodnog zločina".

Jovan Divjak, penzonisani general i predsjednik Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" u Sarajevu, upoređuje patnje u Gazi, posebno djece, s patnjama Sarajeva od 1992. do 1995. i nikako ne može da pojmi, kaže, kakva može biti savjest naoružanog vojnika koji ravnodušno drži na nišanu bebu u pelenama.

Mohammed Hamad, predsjednik Udruženja palestinske dijaspore u BiH, nazvao je ponašanje izraelskih vojnih snaga fašističkom agresijom na Gazu koja je pokazala i dvoličnost Ujedinjenih naroda te međunarodne zajednice.

"Što se tiče samog Izraela, on provodi genocidnu politiku već 60 godina, i to daleko od očiju javnosti", zaključio je Hamad.

Organizatori večerašnjeg skupa u Sarajevu napomenuli su da je u proteklih mjesec dana u Gazi ubijeno 1.886 osoba, više hiljada ranjeno a od toga stotine djece i da su uništeni brojni palestinski domovi, škole i bolnice, kao i da u Gazi nema sigurne lokacije na koju se mogu skloniti civili.

Narodnu govornicu "Gaza-izazov čovječanstvu" organizovalo je Udruženje palestinske dijaspore u BiH kojem su se pridružila udruženja "Svitanje", Tempo, AKOS i ABOM te džemat Ekonomskog fakulteta.