BiH
0

Sjećanje na Mustafu Hukića ne blijedi

Piše: M. Bošnjak
Prošlo je 16 godina od prerane smrti Mustafe Hukića Huke, ponajboljeg igrača i trenera kojeg je tuzlanska Sloboda ikada imala.

Kobnog 7. augusta 1999. godine Hukić je poginuo u saobraćajnoj nesreći u mjestu Devetak kod Lukavca u 48. godini. Vraćao se iz Gračanice gdje je dogovarao saradnju Slobode i tamošnjeg Bratstva.

Bio je omiljeni fudbaler tuzlanskih navijača, a u sjećanju je ostala njihova pjesma: "Huka, Meske, Lica, gostima je trica i Šećer za još dva".

U trenutku tragične smrti Mustafa Hukić je bio na kormilu tuzlanske Slobode i selektor B reprezentacije BiH. Ostat će upamćen i kao prvi trener A reprezentacije BiH u stručnom štabu selektora Fuada Muzurovića.

Odmah nakon njegove tragične pogibije ustanovljen je turnir Mustafa Hukić Huka koji se ne igra već godinama. Također, dres sa brojem 10 je jedno vrijeme u Slobodi bio umirovljen, ali su sa smjenama uprava na Tušnju zaboravljene i prethodno donesene odluke, tako da su kasnije Hukinu desetku nosili mnogi drugi igrači.

U bogatoj igračkoj karijeri Mustafa Hukić Huka je, osim za Slobodu, igrao za Osijek, Adanu (Turska) i San Jose (SAD).

Prije sedam godina u Tuzli je izašla knjiga "Poker asova" u kojoj je posthumno objavljena priča o životu i djelu Mustafe Hukića.

Rodbina, prijatelji, navijači i predstavnici Slobode sutra će na mezarju Tušanj posjetiti Hukin grob, položiti cvijeće i odati počast velikom sportisti i čovjeku.