BiH
0

SERDA: Ispričati turistima sarajevske legende

FENA
Ulica Ferhadija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ulica Ferhadija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je u sklopu 2. poziva IPA Adriatic programa aplicirala s projektnim prijedlogom „Legends of Adria“ (LEA) - Legende Jadrana.

Lokalni partner je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a pridruženi Grad Sarajevo. Ostali partneri su grad Split, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, Asocijacija za strana ulaganja iz Albanije FIAA, te gradovi iz Italije Padova, Lecce i Bitett.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko dva miliona eura.

"Cilj projekta je da se promovišu kulturne i istorijske vrijednosti gradova uključenih u projekt, te da se podstaknu takozvane zajedničke posjete Adrija regiji kao i da se uspostavi ravnoteža posjeta turista tokom cijele godine kroz posebne ponude 'Legends of Adria – City Breaks", rečeno je Feni u SERDA-i.

U okviru projekta predviđeno je kreiranje turističkog brenda “Legende Jadrana” da bi doprinijeli održivom razvoju turizma u Adrija regiji te podstakli saradnju između gradova koji učestvuju u projektu.

Uz “tradicionalan” pristup opisa turističkih/kulturno-historijskih znamenitosti ovih gradova stavlja se poseban naglasak na legende grada (usmena predanja i sl.), koje će biti prikupljane i dovedene u kontekst savremenog turističkog servisa.

Nakon prve faze prikupljanja i pripreme materijala (legendi, usmenih predanja te ostalih interesantnih priča), sljedeći korak predstavlja kreacija “outdoor audio-tour guidea” (koji će biti dostupan na pet jezika), te njegovo postavljanje u mp3 formatu na web stranici projekta. Outdoor audio-tour guide predstavlja posljednju inovaciju u širokoj lepezi turističkih servisa, jer pruža mogućnost turistima da na svojim mobitelima ili mp3 spravama instaliraju svog ličnog vodiča kroz grad.

Pored toga, projektom je predviđeno razvijanje aplikacije za mobitele „Legends of Adria - tour guide“, koji će također biti dostupan na web stranici.

U sklopu projekta u saradnji sa SERDA-im lokalnim partnerom Ekonomskim fakultetom u Sarajevu planirano je i osnivanje “Foruma održivog razvoja turizma - Adria”, koji će prema politici EU u oblasti turizma davati smjernice i preporuke za daljne aktivnosti.

"Proces evaluacije projektnih prijedloga predatih u okviru 2. Poziva IPA Adriatica je u toku i nadamo se da će SERDIN projektni prijedlog biti prepoznat te odobren i finansiran, što bi za razvoj i podsticaj turizma našeg glavnog grada bilo više nego značajno“, navode iz SERDA-e.