BiH
151

Senad Pećanin: Suljagićev rad je od epohalnog značaja

Klix.ba
Senad Pećanin, novinar i intelektualac, gostujući u emisiji koja se emitovala na TV 1 kazao je kako nije teško govoriti o sivilu i crnilu kojem smo izloženi i u kojem živimo, ali da jedan čovjek na pravom mjestu i u pravom trenutku može napraviti čudo.

"Međutim, dugo imam tezu da čak i u uslovima opšte entropije sistema kakav je u Bosni i Hercegovini već decenijama postoje dokazi da samo jedan čovjek na pravom mjestu, u pravom trenutku može da napravi čudo. Kada je riječ o politici, ja bi se ovdje referirao na Emira Suljagića i ono šta je on radio protekle dvije godine u RS-u. Mislim prije svega na aktivnosti na objedinjavanju povratničke populacije, borbi za artikuliranje njihovih prava i kolektivnih, ako hoćete i nacionalih, u obrazovanju RS-a pa čak i na političkom pregrupisavanju koje bi omogućilo ono što se već dogodilo: da po prvi put broj raseljenih iz RS-a u dijaspori koji su se prijavili za glasanje putem pošte na ovim izborima bude dva puta veći nego ikada do sada i zajednička lista stranaka iz Federacije bošnjačkih i hrvatskih, koalicija 'Domovina' koja bi mogla omogućiti da imamo poslanike iz RS i Bošnjake i Hrvate pa bi se time ustvari miniralo ono famozno entitesko glasanje, koje se ustvari pokazuje kao ključna prepreka evoluciji dejtonskog ustavnog aranžmana", rekao je Pećanin.

"To su stvari od epohalnog značaja i Emir Suljagić, iako za mnoge mlad, iako za mnogo previše radikalan, energičan, pokazao je kako jedna, hrabra, odvažna, odlučna, akcija, energija upotrebljenja na pravi način može donjeti pravi rezultat. Ja mislim da je to na neki način jedina svijetla tačka čak i u ovom izbornom procesu“, dodao je Pećanin