BiH
8

Sejdić: Dobro je da niko nije odustao od traženja mogućeg rješenja

FENA
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nisam nešto bio optimista ni pred jučerašnji sastanak u Briselu, obzirom da su stavovi političkih partija, političkih predstavnika jasni od ranije, kazao je danas Agenciji Fena jedan od podnositelja apelacije u predmetu „Sejdić-Finci“ Dervo Sejdić, upitan da prokomentira jučerašnje razgovore u Briselu o implementaciji ove presude.

Po njegovim riječima, u okviru domaće politike vrlo teško je očekivati nekakav napredak u tom pogledu.

"Ono što mislim da će se desiti i vjerujem, jeste posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini i rješavanja ovog problema. Na kraju krajeva, i time što je Evropska unija preuzela obavezu da ponudi prijedlog političarima na koji način riješiti ovaj problem, uvjeren sam da će se to vrlo brzo i desiti, obzirom da su svi rokovi prošli ili prolaze", kazao je Sejdić.

On smatra da je dobro da ljudi razgovaraju, dobro je da niko definitivno nije odustao od traženja mogućeg rješenja.

"U ovom predmetu su, i treba da se riješe, i neka druga pitanja. Ako možemo riješiti, onda bolje sad riješiti nego da nam se sutra pokaže eventualno novi vid diskriminacije ili nove presude Suda u Strazburu", kazao je Sejdić.

Na pitanje da li najava da će biti smanjena sredstva iz programa IPA za BiH može biti razlog da bh. političarima postignu dogovor prihvatljiv za sve, Sejdić je kazao da bi to morao biti dodatni motiv bh. političarima da se zaista u što kraćem roku dogovore i izađu prema međunarodnoj zajednici sa domaćim dogovorom.

"Ukoliko se to ne desi, a nisam nešto prevelik optimista, više vjerujem da će Evropska zajednica izaći pred naše političare sa prijedlogom koji će u najvećoj mjeri zadovoljiti, da kažem, apetite svih", kazao je Sejdić.