BiH
0

SDU BiH poziva lidere stranaka da podnesu ostavke

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska unija( SDU) BiH poziva lidere svih političkih stranaka koji obavljaju zakonodavne i izvršne funkcije u BiH, da nakon briselskog sastanka, ukoliko su iskreno opredijeljeni za brži put BiH u EU i NATO, odmah daju ostavke na mjesto predsjednika svojih stranaka u skladu s najvišim evropskim standardima.

Tim činom bi, navedeno je u saopćenju ove stranke, afirmirali državu BiH i isključili svaku mogućnost dalje politizacije i produbljivanja krize u BiH, što bi okončalo agoniju oko funkcioniranja vlasti u državi.

  • Ukoliko se to ne desi potpuno je jasno da su sazreli uvjeti za prijevremene izbore zajedno s lokalnim, što bi u tom slučaju trebala da podrži i EU, smatra SDU.

Aktuelna vlast je sastankom u Briselu pokazala da je svela državu i državne institucije na monetu za potkusurivanje i zadovoljavanje vlastitih političkih interesa.

SDU pojašnjava da je, iako iz Brisela stalno govore da BiH treba imati jednu adresu za pregovore s EU, Štefan Fuele prihvatio šest, odnosno sedam političkih adresa u BiH, čime je i Brisel pao pod uticaj igara bez granica koju vodi aktuelna vlast.

  • Nažalost, ništa novo iz Brisela nismo čuli, a što nismo znali. Ponovljeni su uvjeti za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU koje famozna šestorka kontinuirano opstruira već dvije godine.

SDUBiH pozdravlja napore EU da se iznađe rješenje i pokrene BiH prema suštinskim reformama i sticanju statusa kandidata.

  • Međutim, u ovom vrlo teškom političkom trenutku za afirmaciju institucija države BiH, EU ne bi trebala slati poruku građanima BiH da su politički lideri, a ne država BiH, jedine meritorne adrese od kojih zavisi pristupanje BiH u EU, navedeno je u saopćenju.