BiH
0

SDP BiH: Dodikova mjesečna plaća 33 puta veća od prosječne penzije u RS-u

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da je sramotno i nedopustivo da Milorad Dodik ima 33 puta veću plaću od prosječne penzije u Republici Srpskoj.
  • Ovakva politika SNSD-ove vlade je u potpunosti suprotna ideji socijaldemokratije koju ova stranka lažno zastupa. Nakon općih izbora 2006. godine, Dodikova Vlada nije uspjela ispuniti niti jedno predizborno obećanje dato građanima RS-a. Nezaposlenost, kao najveći problem nije adresirana niti jednim novim programom iako je SNSD obećavao dramatične ekonomske promjene, navodi se u saopćenju SDP-a.

SDPBiH također ističe kako projekti koji su trebali osigurati obećano masovno zapošljavanje najugroženijih kategorija, kao što je izgradnja mreže autoputeva, nisu ugovoreni.

  • Prosječna plaća u RS-u ne prati rast cijena i stoga standard života građana opada. Naravno ovaj trend ne važi za Dodika i njegove ministre koji su galantno sami sebi udvostručili ionako visoke plaće. Sve je to moguće samo zato što je u RS-u na sceni strahovlada, gdje se guše medijske slobode i prijeti političkim neistomišljenicima, ističu iz SDP-a BiH.

Od Vlade RS-a se traži da ispoštuje svoju zakonsku obavezu i da omogući sindikatima i ugroženim kategorijama sigurno održavanje najavljenih protesta.

SDP podržava najavljene proteste i poziva svoje članove da im se priključe.