Isplata od 5. februara
48

Januarska penzija u FBiH veća za pet posto: Najniža sada iznosi 564 KM

B. H.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Vlada Federacije BiH donijela je zaključak o akontativnom povećanju penzija za 2024. godinu. Navedeno je da će uvećane januarske penzije biti isplaćene već 05. februara ove godine.

Riječ je o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se procenat redovnog usklađivanja penzija počev od 01.01.2024. godine trebao kretati u procentu od 6 posto do 7 posto.

"Penzije uvećane na ovaj način isplaćivale su se u aprilu, retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave zvaničnih podataka u aprilu mjesecu, razlika u penzijama od januara do aprila, nastala po ovom osnovu, isplatiti će se penzionerima u aprilu mjesecu”, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Delić se u petak sastao s direktorom Federalnog Zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem gdje je dogovoreno, u skladu sa članom 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje penzija počev od 01.01.2024. godine. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, Vlada danas prihvatila i izglasala na elektronskoj sjednici.

Prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najniža penzija za decembar je iznosila 538 KM. koliko dodamo povećanje od 5 posto, dolazimo do 564.9 KM.