BiH
5

SDA: Zajednička izjava protiv države Bosne i Hercegovine

FENA
Zajednička izjava lidera šest bh. političkih stranaka apsolutno je na štetu države Bosne i Hercegovine, a u korist jačanja entiteta, reakcija je Stranke demokratske akcije na izjave nakon održanog sastanka političkih lidera u Mostaru.

Iz SDA smatraju da je to sinteza dvaju dosadašnjih formalnih dogovora. Dogovor Lagumdžije i Radončića s jedne i Čovića i Ljubića s druge strane, smatra SDA, vodi još većem obimu obespravljenosti naroda i građana BiH te "predstavlja osnovu za uspostavu trećeg entiteta i svođenje Bošnjaka na političku manjinu u Federaciji BiH".

Sporazum Dodik - Lagumdžija podrazumijeva prenošenje nadležnosti sa države na entitete u oblasti pravosuđa, Izbornog zakona, državne službe, Centralne banke, Elektroprijenosa, javnih nabavki itd, navode iz SDA.

"Indikativno je da 'zajednička izjava' ni jednom riječju ne tretira članstvo Bosne i Hercegovine u NATO i ispunjavanje tih obaveza, kao ni provođenje presude Ustavnog suda BiH o državnoj imovini", navodi se u saopćenju SDA, koja tvrdi da su time potkrijepljene sumnje da iza ovih zvaničnih postoje i drugi, tajni dogovori.

"SDA će svim demokratskim sredstvima spriječiti provođenje javnih i tajnih sporazuma čiji je cilj rušenje i podjela države Bosne i Hercegovine, tako da će, kao oni predratni i ratni dogovori, ostati samo mrtvo slovo na papiru", saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.