Kratka poruka
78

Schmidt o otvaranju pregovora BiH sa EU: Sada igrate u višoj ligi, velika su očekivanja

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt komentarisao je jučerašnju odluku Evropskog vijeća da se sa Bosnom i Hercegovinom otvore pregovori o pristupanju Evropskoj uniji.
Visoki predstavnik je u kratkoj objavi na društvenoj mreži X (bivši Twitter) komentarisao ovu odluku riječima da BiH sada igra u "višoj ligi".
"Važna vijest dolazi iz EU da BiH može zvanično započeti pristupne pregovore. Ovo je veliki korak - trenutak da se ozbiljno prione provođenju reformi. Dalje su potrebni konkretni koraci. Bosna i Hercegovina sada igra u višoj ligi, sa velikim očekivanjima i još većim prilikama", rekao je Schmidt.

Podsjećamo, Evropsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici usvojilo historijsku odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom čime je naša zemlja ušla u novu fazu evropskih integracija.

Države članice koje su najviše zagovarale otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom su Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija.

Ono što treba napomenuti jeste da su određene države članice pristale na otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali su naglasili kako državu pravi posao tek čeka te da će dinamika pregovora ovisiti prvenstveno o ispunjavanju ostatka 14 prioriteta Evropske komisije.