Traže svoja prava
24

Savez logoraša: Apsurd je što se sud u Banjoj Luci poziva na zastaru

FENA
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Savez logoraša u BiH smatra neutemeljenim stav Osnovnog suda u Banjoj Luci, prema kojem se sve tužbe osoba koje su bile zatočene u logorima na prostoru RS-a odbacuju, pozivajući se pritom na navodnu zastaru prema Zakonu o obligacionim odnosima.

"To je prema našem mišljenju apsurd, budući da se radi o počinjenom ratnom zločinu, te imajući u vidu druge presude i međunarodne konvencije", kazao je Feni Murat Tahirović, koordinator projekta "Zakon o pravima žrtava torture u BiH".

On je uime Saveza logoraša u BiH izrazio sumnju da se radi "o politički instruiranom sudu, te pokušaju manipulacije", podsjećajući, istovremeno, da je sud u Bijeljini donio presude u korist žrtava (logoraša), te da je stav sudova u FBiH - da se žrtvama dodjeljuje odgovarajuća naknada, bez obzira na to što ne postoji presuda za konkretno krivično djelo.

Po njegovim riječima, ne može biti govora o zastari u spomenutom slučaju - jer saznanje o počinjenim djelima, odnosno odgovornosti onih koji su ih počinili datira iz 2004. godine i potvrđena je presudom Haškog tribunala (ICTY) Biljani Plavšić, koja je sama priznala da je na području 37 općina počinjen ratni zločin, odnosno da su postojali logori na prostoru RS-a.

Tahirović se u tom kontekstu poziva i na presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz Haaga od 2007. godine, kojom je potvrđena odgovornost vojnih i policijskih struktura RS-a.

U povodu odbijajućih presuda Osnovnog suda Banja Luka za naknadu nematerijalne štete za vrijeme provedeno u logorima, sutra će u Tuzli Savez udruženja logoraša Tuzlanskog kantona održati konferenciju za novinare na kojoj će predstavnici ovog i Saveza logoraša u BiH, te advokatskih kancelarija iznijeti stavove u vezi s ovim pitanjem.