BiH
0

Saudijska Arabija zainteresirana za proširenje saradnje s BiH

FENA
Predsjedavajući Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije Abdullah bin Ibrahim Al Sheikh, koji boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu razgovarao sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
Foto: FENA
Foto: FENA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić je nakon sastanka kazao novinarima da je izražena zahvalnost Bosne i Hercegovine na sveukupnoj pomoći koju je Kraljevina Saudijska Arabija posljednjih 20 godina pružala BiH u humanitarnoj sferi, na pomoći koju je pružala u vidu donacija na rekonstrukciji i obnovi, ali isto tako na sudjelovanju Kraljevine Saudijske Arabije u mnogim infrastrukturnim projektima u BiH.

"Sada dolazimo u fazu kada ova naša saradnja treba poprimiti drugi oblik, a to je oblik ekonomske saradnje na obostranom interesu. U tom pogledu, razgovarali smo i o konkretnim pitanjima koja se tiču međusobne zaštite investicija, izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, da bismo stvorili klimu za veće investiranje u prvom redu iz Saudijske Arabije koja raspolaže ogromnim investicijskim potencijalom, uz prilike koje BiH nesumnjivo nudi", kazao je Ljubić.

Podsjetio je na razgovore koje su vodili prije godinu dana s predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, kada je rečeno da "kapital nema ni rasu ni vjeru, on traži sigurnost“.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Danas su naši gosti također to u drugom obliku ponovili, na način da emocionalna bliskost i vjerska solidarnost nisu dovoljni da bi se ostvarile investicije. To je jasna poruka nama da moramo poticati tu investicijsku klimu uvjereni, ali to svi ne znaju, da je BiH sigurno područje, da BiH nudi ogroman potencijal u infrastrukturnom sektoru, u energetici, da imamo ogromne mogućnosti u poljoprivredi", kazao je Ljubić.

Dodao je da BiH nudi ogromne turističke mogućnosti te da je tu još puno konkretnih stvari gdje se traži i sklapanje formalnih sporazuma kao što je obrazovanje, saradnja na vanjskopolitičkom planu...

"Puno tih stvari traži konkretnu saradnju na razini vlada dviju država, a parlamentarne posjete i ovi razgovori sigurno su dobar katalizator za ostale institucije, pa i naše gospodarstvenike da prodube tu saradnju", kazao je Ljubić.

Gostima je zaželio ugodan boravak u BiH „i da dobre poruke i dobre prilike prenesu u Kraljevinu Saudijsku Arabiju da bismo mogli naše odnose podići na višu ekonomsku razinu“.

Predsjedavajući Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije Abdullah bin Ibrahim Al Sheikh je kazao da će prenijeti to Savjetodavnoj skupštini da ponudi ono što će biti od koristi za dvije zemlje.

Dodao je da su razmatrali konkretne teme. Između ostalog, razmatrane su teme proširenja saradnje između Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije i Parlamentarne skupštine BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

Po njegovim riječima, razmatrano je potpisivanje sporazuma ili protokola o saradnji i izbjegavanju duplog oporezivanja, sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, zatim zakon o zaštiti stranih investicija ili protokol.

"To je vrlo bitan segment, omogućava sigurnije investiranje. Vaša ekonomska situacija je poznata, treba pomoć, ali da bi se ona realizovala treba zaštititi investicije. Moraju se dati određene olakšiće i zakonske garancije", kazao je predsjedavajući Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije Abdullah bin Ibrahim Al Sheikh.

Ljubić je kazao i da će delegacija Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije imati sastanke i u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH.

"Sigurno će ova pitanja koja smo danas dotakli u domenu parlamentarnih delegacija biti dalje elaborirana i vođena ka svojoj daljoj operacionalizaciji. Sigurno da ove posjete i ovi razgovori ne daju efekt u jednom danu, ali stvaraju osnovu za unapređenje saradnje dugoročno", kazao je Ljubić.