Cilj unapređenje ljudskih prava
0

Sastanak Vijeća za osobe s invaliditetom o pravima ove populacije

FENA
Peti sastanak Vijeća za osobe s invaliditetom bit će održan danas u Sarajevu na kojem će biti razmotren i usvojen Operativni plan Vijeća za 2012. godinu i finaliziran tekst inicijalnog državnog Izvještaja o primjeni UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u BiH.

Vijeće za osobe s invaliditetom će svojim radom dodatno doprinijeti unapređenju ljudskih prava u BiH putem podrške u uspostavljanju metoda i mehanizama za učinkovito i što skorije provođenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Projektne aktivnosti će se fokusirati na izgradnju kapaciteta Vijeća za osobe s invaliditetom kako bi ono, na što bolji način, preuzelo ulogu savjetodavnog tijela vlade o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom kao i ulogu koordinatora za nove programe i politike u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini.

Sastanak će se provesti u okviru projekta “Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom“ koji finansira Evropska unija iz sredstava programa Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR)- Program podrške za 2010. godinu, u iznosu od 248.390 KM.

Organizator je Udruženje „Inicijative preživjelih od mina“ iz Tuzle u partnerstvu s Udruženjem BOSPO iz Tuzle i u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.