FBiH
0

Sastanak Mujezinovića i boraca vjerovatno u petak

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović izjavio je danas da će federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić vjerovatno za petak organizirati sastanak s predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji.

Mujezinović je to kazao tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Najavio je time kontakt predstavnika Federalne vlade s borcima nakon protesta boračkih udruženja održanih 21. aprila ispred zgrade Vladinog sjedišta u Sarajevu, kada su izbili neredi, a epilog bio više desetina povrijeđenih učesnika i policajaca te oštećenje kamenovane zgrade Vlade.

"Ministar Crnkić će u petak najvjerovatnije organizirati sastanak s predstavnicima udruženja ali meritornim i relevantnim, koji mogu razgovarati i koji nam neće reći: mi ništa ne možemo pregovarati i ne možemo sjediti ovdje", rekao je Mujezinović.

U pogledu boračkog nezadovoljstva i zahtjeva na koje su se pozvali organizatori, četiri boračka udruženja, kada su najavljivali održane proteste, premijer je kazao: "Imamo jedan plan koji će biti teško realizirati, ali nadam se da ćemo iznaći mogućnosti i predložiti Parlamentu zakon koji će zadovoljavati i one koji nam daju kredite i one na koje se zakon odnosi".

Govoreći ovdje o kreditorima, premijer misli na međunarodne finansijske partnere, u prvom redu na Međunarodni monetarni fond s kojim Bosna i Hercegovina ima sklopljen stand-by aranžman, a Federacija, kao učesnica u tom aranžmanu, obavezu da donese određene zakone kojima će postići uštede u davanjima iz federalnog budžeta. U setu te legislative su i borački zakoni, odnosno borci kao populacija na koju se također odnosi ova premijerova izjava.

Kad su u pitanju štete nastale tokom protesta 21. aprila na kamenovanoj zgradi Vladinog sjedišta, o kojima je Mujezinovića danas pitao jedan od poslanika u Predstavničkom domu, premijer je kazao da će nadležni, policija i eventualno tužilaštvo, utvrditi odgovorne za nastalu štetu.

"Vjerovatno u tom kontekstu treba tražiti namirenje nastale štete", zaključio je premijer.