BiH
0

Kourkoulas predao Mujezinoviću Izvještaj o napretku

Sarajevo-x.com
Premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću danas je, tokom susreta u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, šef Izaslanstva Evropskog povjerenstva u Bosni i Hercegovini, Dimitris Kourkoulas, predao Izvještaj o napretku za 2009. godinu. Riječ je o dokumentu kojeg Evropsko povjerenstvo pravi svake godine za potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvještaj je, prema riječima Kourkoulasa, rezultat napora da se stvori objektivna slika o ovim zemljama u proteklih dvanaest mjeseci. Iako se, u prvom redu, odnosi na državnu razinu, Izvještaj sadrži i preporuke za entitete u brojnim sferama, s naglaskom na fiskalnu politiku i socijalna pitanja.

Cilj savjeta datih u ovom dokumentu jeste ubrzanje reformskih procesa i, u krajnjem, što brži prelazak puta potencijalnih kandidata ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Premijer Mujezinović je, zahvalivši što Evropska unija i na ovaj način pomaže Bosni i Hercegovini i tako pokazuje kako joj je stalo našu zemlju osposobiti za integraciju u svoje članstvo, izrazio uvjerenje da će preporuke iz Izvještaja biti ozbiljno shvaćene i što prije provedene.

Vezani članci