Jasmin Duvnjak
0

"Mujezinovićeva izjava je neprimjerena"

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak ocijenio je danas neprimjerenim izjavu federalnog premijera Mustafe Mujezinovića o "suludim zaključcima parlamenta FBiH" vezano za ispunjenje zahtjeva Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja.
  • U potpunosti uvažavajući veoma lošu ekonomsku-socijalnu situaciju, slabo punjenje budžeta uzrokovano smanjenom privrednom aktivnošću u godini svjetske recesije, te u skladu sa tim nastojanja Federalne vlade da kroz aranžman sa MMF-om očuva funkcionisanje sistema, smatram neprimjerenim izjavu Premijera FBiH Mustafe Mujezinovića, da su zaključci Parlamenta vezani za zahtjeve zlatnih ljiljana i boračkih populacija "suludi", navodi Duvnjak u svom saopćenju za javnost.

Duvnjak dalje naglašava da se slaže da se svi korisnici budžeta, ali i sve javne institucije, kompanije i ustanove moraju podvesti pod sistem mjera štednje i racionalizacije kako bi se ostvarile uštede u skladu sa aranžmanom sa MMF-om.

  • Podsjećam javnost da sam prvi put u martu, a drugi put u junu ove godine, predložio izmjene Zakona o pravima izabranih i imenovanih zvaničnika, kojima sam predvidjeo smanjenje naših primanja za 20 posto. Nažalost, tada sam ismijan i niko, ni Vlada, ni pozicija, ni opozicija u Parlamentu nisu dali podršku ovom zakonu. Dakle, prije pola godine sam bio uvjeren da ovogodišnji budžet neće moći odgovoriti svim našim potrebama i da trebamo odmah, i mimo MMF-a, provesti hitne i konkretne mjere štednje, kaže se u saopćenju.

S obzirom da je u vremenu ekonomske recesije i provođenja određenih reformi neophodan politički kredibilitet i puni autoritet, Duvnjak ističe da je smatrao da štednja treba da krene od izabranih zvaničnika i da oni prvi trebaju osjetiti teret krize.

  • U situaciji kada nismo spremni smanjiti svoja primanja, a kada dovodimo u pitanje primanja boraca, šehidskih porodica, RVI, zlatnih ljiljana, neratnih invalida (gluhonijemih) i drugih korisnika budžeta, smatram da nisu iz moralnih i ljudskih razloga "suludi" zaključci parlamentaraca kojima je spriječeno da prvi na udaru štednje budu najbolji sinovi naše zemlje, nego je suludo sveukupno ponašanje i neodgovornost svih nas u strukturama vlasti koji ne želimo prvi podnijeti teret krize i recesije i koji tako energično i strasno branimo svoje plate i materijalna prava, a sve druge pozivamo na štednju, poručuje Duvnjak.

Na kraju saopćenja, on traži od Kolegija Vlade FBiH (premijer, dva dopremijera i sekretar) da na dnevni red prve naredne sjednice Vlade uvrste i njegov Prijedlog zakona o pravima izabranih dužnosnika i da mu, u skladu sa odredbama Poslovnika Parlamenta FBiH, dostave mišljenje na taj zakon.