BiH
0

Šarović: Nema potrebe za bilo kakvom panikom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je danas da nema potrebe za bilo kakvom panikom zbog odluke EU da od 1. aprila u zemljama članicama ukine proizvodne kvote za mlijeko, jer u BiH za to postoji zaštitna mjera koja se primjenjuje.

"Na svaki kilogram mlijeka uvezenog iz EU u BiH u prosjeku imamo zaštitu sa 35 feninga i mislimo da je to savršena zaštita za domaću proizvodnju", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On smatra da resorno ministarstvo i druge nadležne institucije, industrija mijeka, farmeri i mljekari svu energiju trebaju da usmjere da ove zaštitne mjere opstanu, jer EU vrši pritisak da bude izvršena adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno da ove zaštitne mjere budu ukinute i da se to sve svede na nulu.

"To je problem, a ne uvođenje novih zaštitnih mjera. Treba da spasimo ovo što imamo. Na Ministarstvu će biti najveći teret i potrebna je podrška da bi u tome uspjeli", naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, BiH ni na koji način ne može uticati na unutrašnju odluku EU niti su kvote ukinute zbog BiH ili bilo koje druge zemlje u regionu.

"Kvote su ukinute da bi mljekarski sektor u EU mogao da osvaja tržišta u Aziji, na dalekom istoku i u Kinu, gdje potražnja za mlijekom raste po stopi većoj od dva posto godišnje", pojasnio je Šarović.

On je podsjetio da je ukidanje kvota za izvoz mlijeka EU najavila 2009. godine i da to nije nikakva novost, već priča stara šest godina.

"Oni su godinama lagano vršili liberalizaciju i prilagođavanja i sada se unutar EU vodi utakmica između velikih kompanija i malih farmera", konstatovao je Šarović.